WHO: az új esetek 10 százalékos emelkedése a foci Eb-nek köszönhető

Folytatódik a labdarúgó Európa-bajnokság, miközben egyre több hatóság és politikus ad hangot nemtetszésének. A stadionokban és a bárokban összegyűlő szurkolók potenciális gócpontok.

Az Eb előtt az UEFA kikötötte a tornát bonyolító 12 városnak, hogy garantálniuk kell a stadionok legalább 25 százalékos feltöltését, ezt Bilbao és Dublin nem vállalta végül, bukták is a rendezést (végül 11 városban osztották szét a meccseket, Bilbao helyét Sevilla vette át).

Több nézőt engedtek be, mint amit vállaltak

Az egyeneskieséses szakaszra érve több helyszínen is felbátorodtak a rendezők, Koppenhágában, Londonban, de még Bukarestben is több nézőt engedtek be, mint a csoportmeccsek alatt, miközben Budapesten négy teltházas mérkőzést rendeztek. Ennek pedig többen nem örülnek.

Az új Puskás Aréna Budapesten: négy teltházas Eb-meccset rendeztek itt.

A német belügyminiszter, Horst Seehofer már héten azt mondta, teljes felelőtlenség, amit a tornát szervező európai szövetség, az UEFA művel, és a járványhelyzet miatt nem kellene nézőket engedni a stadionokba – írja a Reuters.

WHO: Ha kihagynak pár széket a stadionban, az még nem sokat segít

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a nézők előtt rendezett meccsek, az utazási és egyéb korlátozások részleges enyhítése az Eb miatt mind nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az új koronavírusos esetek száma 10 százalékkal emelkedett a múlt héten Európában. Catherine Smallwood, a WHO sürgősségi főtisztje Koppenhágában arról beszélt újságíróknak, hogy az új esetek számának 10 hete tartó csökkenése megtört,

ha a futballrajongók és mások nem fogják vissza magukat, elkerülhetetlen lesz egy újabb hullám Európában.

A stadionokban persze szabad téren vannak az emberek, és a legtöbb rendező városban a távolságot is tartaniuk kell egymástól (matricákkal jelzik, hova nem szabadna ülni), mondhatnánk erre, hogy nem tűnik kockázatosnak. Smallwood szerint érdemes megnézni mindennek a hátterét: a szurkolók zsúfolt buszokon utaznak a stadionokban, a meccsek után pedig emberekkel teli bárokba ülnek be. Csupa olyan szituáció, ami kedvez a vírus terjedésének.

A skót egészségügyi hatóságok 2000 olyan fertőzöttről tudnak, akik Eb-meccsre utaztak, az egyik gócpont London és az ott rendezett skót-angol csoportmeccs volt. Finnország 300 szurkolóról tud, akik a torna alatt lettek fertőzöttek. Moszkvában a delta variáns miatt komoly nyomás alá került az egészségügyi ellátórendszer, ezért Tatjana Golikova miniszterelnök-helyettes azt kérte a nagyobb városoktól, kövessék Moszkva példáját és tiltsák meg az 500 főnél nagyobb rendezvények megtartását.

Ez már csak azért is probléma, mert Szentpétervár pénteken negyeddöntőt rendez, ahova legalább 30 ezer embert várnak a stadionba.

Az UEFA azt mondja, mindenhol a helyi hatóságok előírása szerint rendezték a meccseket.

Ne próbálkozzanak a kiskapukkal!

Anglia majd Ukrajnával játszik Rómában, de a helyi hatóságok már jelezték: még ha jeggyel is rendelkeznek, nem mehetnek a meccsre és próbálkozzanak a kiskapukkal az angol szurkolók, hogy a szabályokat megkerülve bejussanak a meccsre. Aki a megelőző két hétben Nagy-Britanniában járt, arra ötnapos kötelező karantén vár, ha belép Olaszországba. Kivételt jelent, ha valaki üzleti út miatt érkezik vagy átutazóban van, de

aki ilyen céllal érkezik a meccs ideje alatt Nagy-Britanniából, azt sem fogják beengedni a római olimpiai stadionba.

A beléptetésnél ellenőrzés lesz, aki megszegi a szabályokat, akár 3000 eurós bírságot is kaphat.

A torna a negyeddöntőkkel folytatódik és július 11-én ér véget, az elődöntőket és a döntőt is a londoni Wembley stadionban rendezik, és bár Angliában a delta variáns terjedése a magas átoltottság ellenére egyre rosszabb járványadatokat eredményez, a döntőre is több nézőt engednek majd be.https://forbes.hu/uzlet/who-koronavirus-foci-eb/?utm_source=Forbes+Espresso+h%C3%ADrlev%C3%A9l&utm_campaign=c5953a82a4-EMAIL_CAMPAIGN_5_19_2021_13_48_COPY_08&utm_medium=email&utm_term=0_5d6f550842-c5953a82a4-56945581&ct=t(N_COPY_08)