„Maga egyébként hány kiló?” – kérdezték egy diáktól a Semmelweis Egyetem szóbeli felvételijén

A Semmelweis Egyetemen április közepén tartották a most középiskolás diákok szóbelijét, ahova önéletrajzot, motivációs levelet és tanári ajánlást kellett vinni, illetve meg kellett nézni 37 kisfilmet, egyetemi oktatóvideót, és a jelentkezőknek egy szituációs feladatsort is meg kellett oldaniuk, hogy ezzel elemezzék a vizsgáztatók a diákok személyiségét, problémamegoldó képességét.

Semmelweis Egyetem fényfelirat az intézmény Nagyváradi téri épületén a Semmelweis-nap előestéjén, 2020. június 30-án.
photo_camera Semmelweis Egyetem fényfelirat az intézmény Nagyváradi téri épületén a Semmelweis-nap előestéjén, 2020. június 30-án. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Egy gimnazista lány az Eduline-nak azt mondta, a szóbeli beszélgetés alatt azt érezte, az egyik bizottsági tag, egy idősebb férfi mintha mindenbe bele akart volna kötni. „Már nem emlékszem, hogyan jutottunk el pontosan az amerikai egészségbiztosítási rendszerig. Én csak néztem nagyokat, hogy tessék, én ilyenre nem készültem. Folyamatosan mondogatta, hogy gondolkozzak, meg ha nincsen ötletem, tippelgessek. Elkezdtem a diabéteszről beszélni. Ennek apropóján megkérdezte, hogy »maga egyébként hány kiló?«”. Mivel nem akartam megmondani, ezért azt feleltem, hogy a korábban beszélt 60 kilónál biztosan több vagyok. Erre a férfi bejelentette, hogy az elég nagy baj, hogy én már túlsúlyos vagyok, de szerencsém van, mert kórosan túlsúlyosnak nem nézek ki.”

Az Eduline szerint a Kölcseyből kirúgott matematika-kémia szakos Palya Tamás is közzétett egy posztot, ami szerint a magánóráin több diák is panaszkodott nála a Semmelweis szóbeli felvételijére. Volt olyan lány, akitől azt kérdezték, van-e barátja, egy másik, iszlám vallású, hidzsábban érkező felvételizőt pedig az palesztin-izraeli konfliktusról kérdezgették.

Palya az Eduline-nak azt mondta, posztja óta többen is írtak neki, az egyik érintett felvételizőnek például egy olyan szituációs feladatot kellett megoldania, aminek a lényege az volt, mit tenne, ha férfiorvosként egy fiatal lány hallgatója rákérdezne, hogy feljöhet-e a lakására. Miután a diák erre egyértelmű nemmel felelt, a bizottság megjegyezte, hogy a régi időkben nem biztos, hogy belefért a normába hasonló munkahelyi kapcsolat, de ma már talán igen.

Az Eduline kereste a Semmelweis Egyetemet, ahonnan azt a választ kapták, hogy a felvételi alatt „az egyik bizottság két tagjától is panasz érkezett a bizottsági elnök túlságosan kritikus megnyilvánulásai miatt”, és a kivizsgálás után a vizsgaelnök eredményeit kizárták, az érintett diákok felvételi pontszámánál pedig a másik két tag véleményét figyelembe véve állapították meg a pontszámot.