Elkísértük a kampányban dolgozó egyik önkéntest. Barna Zsolt Miskolc szegregátumait és a környező kistelepüléseket járja körbe. Az Együtt a Cigányságért nevű egyesületével tüzelőt, élelmiszer- és ruhacsomagokat szokott osztani a rászoruló családoknak, jól ismeri a környék szociális problémáit. „Borsod megyében a kisebbségi önkormányzat nem tájékoztatja a romákat, hogy mi az oltás menete, milyen oltóanyagok vannak, kinek melyik ajánlott” – magyarázta. Hétfőn kezdték el a munkát, az egyik Miskolc közeli faluban 5-6 családhoz mentek be.

Ott a helyi roma önkormányzat például azt állította, hogy senki nem kéri az oltást, és egyébként is felesleges.

Máshol is sokan panaszkodnak arra, hogy nem tájékoztatják őket az oltásról és a járványhelyzetről.

Látta a Facebookon, hogy kiütéses lesz az oltástól

Csilla a Miskolchoz tartozó Görömbölyön él szüleivel és három gyerekével. A házukhoz egy kanyargós, meredek földút vezet fel, házszámot felesleges lenne keresni az utcában. Csilla a Facebookon látta, hogy regisztrálni kell az oltáshoz, de azt nem tudja, hogy milyen vakcinák léteznek. Arról is sokat olvasott, hogy veszélyes az oltás, főleg Facebook-csoportokban pörögnek az ilyen információk.

„Sokan kiteszik, hogy veszélyes, bőrkiütést okoz, beteg lesz tőle az ember, aztán ezeket megosztják. Nem tudom, hogy igaz-e vagy sem, nem mindig mondanak ott igazat.”

Valahol azért hiányolta, hogy hogy az önkormányzattól sem kapott tájékoztatást oltásügyben. „Nem mondta senki, hogy akkor most kötelező ez az oltás, vagy hogy akarjuk-e egyáltalán. Hogy miért? Őszintén? Úgy vannak velünk, hogy cigányok vagyunk, nekünk mindegy, inkább csak a magyarokat értesítik.”https://telex.hu/belfold/2021/04/20/oltass-hogy-elhess-szegregatumok-miskolc-lyukovolgy-goromboly

A