Támadás alatt a Tiktok: India már elbukott, Amerikában rezeg a léc

Júniusban az indiai

kormány 58 másik alkalmazással együtt betiltotta a kínai Tiktokot is. Ezzel a közösségi app a legnagyobb felhasználói bázisát veszítette el, ami 6 milliárd dollár veszteséget okozhat a cégnek – írja az amerikai Forbes.

A kínai állami ellenőrzés alatt álló média szerint a Tiktok tulajdonosa, a ByteDance Ltd. több, mint 1 milliárd dollárt fektetett az indiai felhasználóbázisa kiépítésébe. A mostani betiltással elveszített több, mint 100 millió felhasználó hiánya 6 milliárd dollár veszteséget okozhat a cégnek.

Kezdetben úgy tűnt, hogy a korlátozások egyszerűen megállítják az új telepítéseket, de később világossá vált, hogy a meglévő felhasználók hozzáférését is blokkolni fogják néhány feltörekvő tiktoksztár legnagyobb bánatára. Az Indiában betiltott 59 alkalmazás között van a szintén kínai Alibaba és a Wechat is.

Az állami fellépések mellett az Anonymus nevű hackercsoport is megcélozta a kínai videomegosztót. A hacktivisták egy Twitter-üzenetben figyelmeztették a felhasználókat, hogy azonnal töröljék az appot a mobiljukról, mert a Tiktok forráskódjában arra utaló jeleket találtak, hogy a véltnél kiterjedtebb mértékben gyűjt be felhasználói adatokat.

Az Anonymus szerint a Tiktok valójában a kínai kormány által fejlesztett, jól marketigelt kémkedő- és vírusapp.

A Tiktok vezérigazgatója Kevin Mayer azt mondta „A kínai kormány soha nem kért tőlünk indiai felhasználói adatokat. Ha a jövőben ilyen kérést kapnánk, nem teljesítenénk.”

A Tiktok szerint ezeket az adatokat Szingapúrban tárolják, Pekingnek teljesen elérhetetlenek.

Ezt olvastad már?
Peking direktívái alapján cenzúráz a kamaszok egyik kedvenc appja, a TikTokPeking direktívái alapján cenzúráz a kamaszok egyik kedvenc appja, a TikTokDeepfake, TikTok-veszélyek: ingyenesen elérhetővé tette a Neumann Társaság az IT biztonsággal foglalkozó könyvétDeepfake, TikTok-veszélyek: ingyenesen elérhetővé tette a Neumann Társaság az IT…A TikTok tulaja a világ legértékesebb startupjaA TikTok tulaja a világ legértékesebb startupja
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter üdvözölte India ún. „tiszta alkalmazás” megközelítését. Szerinte a Tiktok és társai Kína megfigyelőállamának kiterjesztését szolgálják. A Trump-féle kínai techóriás-üldözés pusztító következményekkel járhat a Tiktok amerikai felhasználói bázisára nézve is.

Az Egyesült Államokban néhány szenátor már kezdeményezte, hogy vizsgálják meg jobban a kínai videomegosztót, ami tavaly a harmadik legtöbbször telepített alkalmazás volt az amerikai felhasználók közt.

A Tiktokot kritizálók szerint az app nem tett eleget a fiatal felhasználók magánszférájának és biztonságának védelméért. A Tiktok ezért idén tervezi megnyitni a Transparency Center nevű központját, aminek a Los Angeles-i nyitását a koronavírus miatti korlátozásokra hivatkozva májusban elhalasztották.