Fordulatot hozhat a koronavírus-betegség kezelésében egy magyar felfedezés

Fekete Andrea és Lendület

kutatócsoportja a Semmelweis Egyetemen felfedezték, hogy a számos sejtben jelen lévő szigma-1 receptor gátolja a szervezeten belüli hegesedési folyamatokat (vagyis a fibrózist)

A receptorok olyan fehérjék a szervezetben, amelyekhez más anyagok képesek kötődni.
Korábbi szabadalmukban éppen azt a típusú tüdőgyulladást jelölik meg a szigma-1 receptort célzó terápia lehetséges felhasználási területeként, amely a covid-19 betegségben gyakran kialakul, és amely a legtöbb áldozat halálát okozza.
Az egészben az a jó, hogy az általuk leírt hatóanyag más betegségek kezelésében már régóta engedélyezett gyógyszer, így azonnal a betegek bevonásával kezdődhetnek a klinikai kísérletek.
A szabadalom teljesen magyar kézben van.
A humán vizsgálatokhoz (a gyógyszerfejlesztésben egyébként kevésnek számító) pár százmillió

forintra van szükség, lehetőleg azonnal.
A kutatócsoport körülbelül öt évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a szigma-1 receptorral. Fekete Andrea már másfél évtizede vesebetegségeket kutat, ez a receptor így került a látóterébe, hiszen felismerték kutatótársaival, hogy ha a szigma-1 receptort serkentik a vesesejtekben, az véd a vese oxigénhiányos károsodásával szemben.

https://index.hu/techtud/2020/04/17/fekete_andrea_semmelweiss_egyetem_szigma-1_receptor_koronavirus_tudogyulladas_fibrozis/