Megerősítette Magyarország államadós-osztályzatait

pénteken a Fitch Ratings, és még csak kilátást sem javítottak. Maradtunk tehát a BB+-ban, ami a befektetésre ajánlott kategória alatt, a bóvliban van. Ez azért lehangoló, mert az elemzők jelentős része arra számított, hogy a hitelminősítő végre javítani fogja Magyarország besorolását.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül a Standard & Poor’s március végén javította stabilra a magyar osztályzatok kilátását az addigi negatívról, a Moody’snál viszont továbbra is negatív a kilátás.
Ezért nem lépünk előre:
A Fitch Ratings a mostani döntéshez fűzött kommentárjában ezt írja:
a magyar közadósság-ráta a jelentős költségvetési konszolidációs erőfeszítések ellenére nem sokat változott az elmúlt években,
a magyar gazdaság növekedési kilátásai viszont javulnak.
A magyar adósságráta középtávon – az alacsony államháztartási deficitek és a gyorsuló gazdasági növekedés miatt – folyamatos csökkenésnek indul, de az évtized végén is még várhatóan 70 százalék felett lesz.
A Fitch Ratings szerint ugyanakkor a közadósság-rátán belül a devizaalapú kötelezettségek aránya – amely jelenleg 41 százalék – szintén csökkenni fog, mérsékelve a magyar gazdaság árfolyam-sebezhetőségét.
A hitelminősítő szerint a magyar gazdaság átlagos növekedési üteme továbbra is elmarad a „BB/BBB” besorolású szuverén adósokétól, a növekedés mindazonáltal gyorsul, és a munkanélküliségi ráta is meredeken csökkent tavaly és az idei év elején.
Ezért 2,7 százalékra javították a magyar gazdaság idei növekedésére adott prognózist az eddigi 1,8 százalékról.
A magyar gazdasági növekedés gyorsulásának fő hajtóereje az állami szféra aktivitásának élénkülése, és ez a hitelminősítő szerint „kérdéseket vet fel” a kilábalás fenntarthatóságával kapcsolatban.
A szokványos és nem szokványos monetáris intézkedések – köztük a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja – szintén élénkítik a magyar gazdaságot, ám a Fitch Ratings megítélése szerint a magánszektor aktivitásának erősödésére utaló jelek továbbra is „bizonytalanok”.
A hitelminősítő mindazonáltal kiemeli a külső fizetési egyenleg javulási folyamatát. A cég közölte, hogy középtávon is a jelentős folyómérleg-többlet fennmaradásával számol, tekintettel azt exportkapacitások bővülésére és az EU-források erőteljes nettó beáramlására.