Kétszázhat esetből huszonnyolcnál vetődött fel a gyanú, hogy egri orvosok pénzért hamis szakvélemény alapján százalékoltak le pácienseket. Az egykori Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet belső vizsgálata most zárult le. A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal vezetője az InfoRádiónak elmondta: a leggyakoribb leszázalékolási okok Magyarországon a különböző pszichés, mozgásszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségek, amelyek közül akadnak olyanok, amelyek nincsenek megfelelően dokumentálva.

Az egykori Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet vizsgálata még novemberben indult, mert Egerben a rendőrség két orvos szakértőt vesztegetésen kapott.

A két orvos – akik most előzetes letartóztatásban vannak – esetenként százezer forintot fogadtak el azért, hogy leszázalékolási eljárásokat befolyásoljon. A rendőrség hivatalos személyként hivatali hatalommal üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel gyanúsítja őket.

Az Intézet belső vizsgálatából kiderült: kétszázhat rokkantosítási eljárásból huszonnyolc esetben vetődött fel a gyanú, hogy a két orvos hamis diagnózist adott a leszázalékolási eljáráshoz.

A Magyar Nemzetnek a szociális államtitkárság egyik illetékes elmondta: azok a doktorok, akik pénzért készítik el a szakvéleményt a rokkantnyugdíjról, évente legalább harmincmilliárd forintos kárt okoznak az államnak.

Korábban már szóba került, hogy munkaszimulátorral, vagyis egy diagnosztikai műszerrel kiküszöbölhető lenne a visszaélés. A szerkezet megvizsgálja a megváltozott munkaképességűek izomerejét, a reflexképességét, és az érzékszervek működését. Az így kapott adatokkal az orvosoknak objektív képe lenne a páciens valós állapotáról.

Divatos betegségek

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter vizsgálatot rendelt el az ország valamennyi kirendeltségén, ahol szúrópróba szerűen világították át az elvégzett leszázalékolási eljárásokat – közölte az InfoRádióval a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal vezetője.

Az országos vizsgálat január 31-én fejeződött be, jelenleg a begyűjtött adatok feldolgozása zajlik, eredmény néhány nap múlva várható. Amennyiben felbukkannak visszaélésgyanús esetek, akkor ezeknél is elrendelik a rendkívüli felülvizsgálatot – közölte a szakember.

Pósfai Gábor azt nem tudja pontosan, a szóban forgó egri eseteknél mi volt a diagnózis. Azt azonban elmondta, hogy a leggyakoribb leszázalékolási okok Magyarországon a különböző pszichés, mozgásszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségek, amelyek közül akadnak olyanok, amelyek nincsenek megfelelően dokumentálva. Ilyen eseteknél felvetődhet, hogy a vélemények nem a valós állapotot tükrözik – fűzte hozzá.
inforadio.hu