170 cm alatt is megérdemeljük a modell karriert

, így szimbolizálva a sokszínűség elfogadást

 

Extrém méretkülönbség a kifutón a kortárs márka első mintájának debütálásán

 

Különleges szaténokban, csillogásban és látványos kreációkban gazdag kollekcióban jelent meg a Petite Anita Janik első egyedi tervezésű print mintája. A kortárs alkotásokat a divatbemutatókra nem jellemző módon 150 és 170 cm közötti magasságú 32–40 közötti méretű modellek mutatták be. A designer márka így kívánja felhívni a figyelmet a szépség sokszínűségére, valamint ezzel is ünnepelni és reprezentálni szeretné a különbözőség elfogadását.

 

Budapest szívében a B72 Stúdióban megrendezett 2024-es tavaszi showroom show divatbemutatón láthatta először a nagyérdemű a hazai kortárs divat feltörekvőjének, a Petite Anita Janik márkának az első saját tervezésű mintáját. Ezen a debütáláson extrém méretkülönbségekre figyelhettünk fel Janik Anita tervező új kollekcióját bemutató modellek között. Egészen a 150 cm-es petite magasságtól a 170 cm-es tall-petite adottságig láthattunk olyan modelleket, akik a profi modellek minimum magasság követelményétől alul maradnak. 

 

170 cm alatt is megérdemeljük a modell karriert

 

Napjainkban 170 cm alatt még mindig rendkívül alacsonynak számítunk a szakma döntéshozói szerint, ha modell karrierről álmodunk. Ebből szinte egyenesen következhet az iparági sztenderdet el nem érők kirekesztése. Azt üzenve a divatbemutatókon ezzel, hogy azok a nők nem elég értékesek, akik kívül esnek az egyre elavultabbnak bizonyuló divatipari szépség-mércén.

 

A most bemutatott kollekció ruha méreteiben is szemmel láthatóan nagy volt a szórás. Egészen 32-től vélhetően 40-es méretig bukkantak fel az új kollekciót bemutató modellek. Sőt, a páros kifutásban létrejött vonuláson a Jeanette by Krisztina Horvath tervezőjével együtt maguk a tervezők is nem szokványosan bemutattak egy-egy kreációt. Az alkotásaikat rendhagyó módon prezentálva és ezzel felhívva a figyelmet arra, hogy milyen sokszínűen és különbözően lehetünk szépek, egyediek és értékesek mi nők.   

 

„Egy inkluzív, befogadó márka vagyunk. Minden alkotást ebben a szellemben tervezünk. Ezen keresztül kívánjuk képviselni mindazokat a nőket, akik valamilyen módon kívül esnek a divatipari ‘sztenderdeken’ és nyitottak a hazai kortárs divat iránt. Függetlenül attól, hogy petite, tall-petite, vagy bármilyen más adottsággal rendelkeznek. Valójában amit mi képviselünk az többről szól, mint öltözködés. Mi a nők szebb, magabiztosabb mindennapjaiért dolgozunk” – árulja el Janik Anita tervező.

 

Vízhasználat nélkül, fenntartható eljárással készült textilek

 

A bemutatott Petite Pattern kollekció minden darabjában megjelent részben, vagy teljes egészében az egyedi tervezésű mintás textil. A mintaelem alapja a márka logójának kezdőbetűjéből kiindulva született, melyet Dajkó György társalapító tervezett egy új, még fejlesztés alatt álló termékvonalhoz. Viszont most jó alapul szolgált a terülőminta megalkotásához, amely vízhasználat nélkül, fenntartható technológiával, úgynevezett szublimációs textil nyomással született. 

 

„Szerettünk volna valami olyan mintát tervezni, mint a vezető divatházak. Viszont mégis egyedit és jellegzeteset. Amolyan ‘pötiteset’, ami elég exkluzív és egyedi is egyben. Régóta terveztük ezt, viszont most állt össze minden hozzá. Adódott a divatbemutató lehetősége, hogy megvalósítsuk ezt a rég dédelgetett álmot. Valamint épp a tervek megvalósítása közben a HFDA Magyar Divat & Design Ügynökség mentorprogramján született ismeretségből létrejött kollaboráció keretében sikerült az utolsó fázisokat is kikísérletezni és életre kelteni az első Petite terülőmintát. Fontos volt számunkra az is, hogy fenntartható eljárással dolgozzunk, vízhasználat nélkül. Éppen ezért a szublimációs textilnyomás jó megoldásnak bizonyult” – meséli Dajkó György a designer márka társalapítója.

 

Izgalmas színek, gazdag csillogás, letisztult és különleges szabásvonalak

 

A tíz lookból és tizenöt ruhadarabból álló Petite Pattern kollekció négy izgalmas fő színállásban debütált. Dominált benne a sötétkék, a púderrózsaszín, a türkiz, a pink és egy csipet ekrü is felbukkant a kollekcióban. Csillogó szaténok és némi apró pliszé jellemezte az érkezőket. A kollekció minden darabjában felbukkant a print. Egészen a finom paszpól díszítő szegéstől a teljes ruha felületig. Aszimmetria, karakteres zsebek, izgalmas gallér megoldások, dupla mandzsetta és kötők jellemezték az érkezőket. 

 

„A márka alapértékei között az esztétikán túl kiemelt fontossággal bír a tartós, jól kihasználható megoldások alkalmazása. Ez azt jelenti, hogy törekszünk a viselhető kortárs divat jegyében alkotni. Ebben az is szerepet játszik, hogy előbb voltam stílustanácsadó, mint tervező. Ott viszont számos szabály ‘segítheti’ a munkát, ez a tervezés során annyiban hátrány, hogy olykor nehezebben kapcsolok át kreatív, az öltözködési szabályokat figyelmen kívül hagyó alkotó módba. Így viszont a végén ez a kapocs teremti meg az egyensúlyt a praktikum és az előremutató megoldások között” – mondja Janik Anita.

 

Akikre a divatvilág nem gondol

 

A Petite Anita Janik indulásakor a kisméretű darabok tervezésével az alacsony nőket célozta meg, viszont ma már egy szélesebb kört fed le. Saját értelmezésében a modell világhoz viszonyítja az alacsonyságot. Ezen felül társadalmi szemléletformáló felelősségének tekintve a sokszínűség elfogadását népszerűsíti. Ennek jegyében nemrégiben vonultak először a márka módszerén alapuló innovatív kategóriában 160 – 169 cm közötti tall-petite modellek is hazánkban divatbemutatón. Ezzel ugyanúgy a kisméretnél maradva, de azokat képviselve, akik nem feltétlen magasak, vagy alacsonyak, de némiképp eltérhetnek méreteik, arányaik a hagyományos konfekció méretektől.

 

„Mélyen együtt tudok érezni minden nővel, aki nehezen kap magára olyan ruhát, ami jól illeszkedik adottságaihoz. Nálam ez egészen gyerekkorra nyúlik vissza. Sokáig nem adattak meg nekem olyan ruhák, melyekre kislány koromtól vágytam, mert nem engedhettük meg. Aztán amikor felnőttem, a méreteimben nem kaptam magamnak vágyott, nőies ruhákat. Ez inspirált arra, hogy tanulni kezdjek a divat világában, majd divattervező legyek és megalapítsam a Petite Anita Janik márkát. A régről hozott személyes tapasztalataim alapjaiban határozzák meg a különbözőségünk elfogadásához való hozzáállásom. Továbbá vezérel, hogy ennek szépségeire felhívjam az emberek figyelmét. Hiszem, hogy a külünbözőségeink egyesítő erővel bírnak és segítenek minket abban, hogy megértsük és megbecsüljük egymást. Mi ezen a szemléleten keresztül építünk munkánk során egy nyitottabb és befogadóbb világot mindenki számára” – meséli Janik Anita.

 

Képek: Petite Anita Janik