ENSZ támogatást használnak fel egy brutális fogolytábor fenntartásához Kambodzsában. A rabokat hónapokig tartják fogva bírósági tárgyalás nélkül, és gyakran vannak kitéve a személyzet brutalitásának, veréseknek, nemi erőszaknak

A Prey Speu elnevezésű létesítmény a fővárostól 18 km-re fekszik és a hivatalos meghatározás szerint, a „szociális ügyek központja” ahol oktatást és egészségügyi ellátást nyújtanak kiszolgáltatott embereknek.

Emberjogi csoportok és egykori fogvatartottak szerint az intézmény egy titkos börtön ahová a kormány által „nemkívánatosnak” minősített embereket zárják, és tartják fogva hónapokig bírósági ítélet nélkül. Jellemzően kábítószerfüggőket, prostituáltakat és hajléktalanokat.

Férfiak, nők, és gyermekek egyetlen épületben vannak összezárva, és gyakran verik őket az őrök deszkákkal, kábelekkel, valamint fegyverekkel fenyegetik őket a szemtanúk szerint.

A kambodzsai LICADHO emberjogi szervezet szerint az őrök három foglyot vertek halálra a többiek előtt, és a személyzet által elkövetett csoportos nemi erőszak is általános jelenségnek számít a táboron belül.

A Human Rights Watch jelentései dokumentálnak számos olyan esetet ahol rendőrök illetve az őrök követtek el nemi erőszakot.

Az ENSZ emberjogi főbiztosa szerint az állapotok „megdöbbentőek”. Az emberek „jogtalanul vannak korlátozva és ki vannak téve a személyzet olyan hatásköri túllépéseinek, mint például a embertelen fogva tartási körülmények, kényszerítés, zsarolás, verések, nemi erőszak amelyek esetenként halállal vagy öngyilkossággal végződnek.

Az ivóvíz egy tóból érkezik amelybe a tisztítás nélküli szennyvizet is vezetik, valamint ebben a tóban kell a fogvatartottaknak mosni és fürödni is. Sokan betegednek meg a koszos víztől, az orvosi ellátás pedig rendszertelen. A betegeket nem különítik el.

Ennek ellenére a minisztérium amely fenntartja Prey Speut közvetlenül kap támogatást az UNICEF-től, és a központot még támogatja több nemzetközi szervezet is.

Az ENSZ főtitkára Ban Ki-moon két napot töltött a héten Kambodzsában, megérkezése előtt egy sajtótájékoztató során Bankokban a Guardian újságírója benyújtott egy kérdést az ENSZ szerepéről a hasonló létesítmények támogatásával kapcsolatban. A kérdést visszautasították.

A kambodzsai szociális ügyek minisztériuma tagadja az állítólagos visszaéléseket, állításuk szerint az olyan létesítmények mint a Prey Speu rehabilitációt és szakképzést nyújtanak. A prostituáltak, koldusok, hajléktalanok és egyéb „nemkívánatos” elemek begyűjtését az utcákról helyesnek tartják, ugyanis „jelenlétük rendzavarásokhoz vezethet és befolyásolja a Kambodzsai társadalom méltóságát és morálját”.

Guardian nyomán