Vízparti, XIX. századi hangulatú város lesz Miskolc?

5,5 milliárd forintból megújul Miskolc belvárosa. A munkálatokat most augusztus 17-én kezdték el, és várhatóan két hónap múlva fejezik be

.

A 2008-ban meghirdetett miskolci Integrált Városfejlesztési Stratégia (IVS) I. ütemén belül két hónapos munka során teljesen elbontják az Erzsébet tér 1960-as években jelentősen átalakított szökőkútját, hogy helyére egy térszintbe süllyesztett 20 fúvókás új medencét építhessenek. Megújul a tér közepén álló Kossuth-szobor talapzata és a mögötte lévő növénykazetta is. A tér déli végében 23 éves befedettség után ismét kibontják a Szinva patakot, hogy a XIX. század elejivel csaknem megegyező három méter széles kőkorlátú hidat újra ráépíthessék.

 

miskolc-erzsbet-tr1.php_Az Erzsébet tér (korábban Szabadság tér) a város legrégebben kialakított, ma is létező köztere. Itt áll Kossuth Lajos Magyarország legrégebbi egész alakos köztéri szobra. A tér kialakítását már az 1890-es években megkezdték, de a helyén lévő malom – mint ahogy a Szinván lévő összes többi – lebontására már az 1878-as árvizet követően rendeleteket alkottak. A téren helyet foglaló Papmalom lebontása után 1891 után kezdték a teret kialakítani. Eleinte Papmalom térnek, majd Fürdő-, később Erzsébet térnek is hívták ezt a foghíjt a miskolciak. A térre – kiépülése után – először juhar-, majd vadgesztenyefákat ültettek, ám egyik sem aratott osztatlan sikert – így a látvány szempontjából inkább kisnövésű fákat (japáncseresznyét) ültetettek a XIX. században-, aminek részben köszönhetően végre térszerű lett az addigi utca. Ferenc József császár uralkodása idején tervezték a tér főutcán túlnyúló északi irányú, 2008-ban pedig az avasi templom irányába a nyugati bővítését is, ám a két évvel ezelőtti pályázaton benyújtott grandiózus lépcsősor-álomból nem lett semmi.

miskolc1893-ban, a régi Koronaszálló épületének lebontásakor felmerült, hogy a telket nem építik be, hanem teret alakítanak ki az addigi foghíjon. Ezt azonban az akkori városvezetők hamar elvetették. E döntés miatt épülhetett meg itt 1894-re az új hotel épülete. 1913-14-ben ismételten új terveket készítettek-, ekkor alakították ki a szökőkutat, a virágágyásokat és a tér világítását is. Az Erzsébet-teret azóta – a Szinva korábbi lefedését kivéve – jelentősen nem módosították, az elmúlt évtizedek, csak időről-időre átalakították a kor „igényeinek” megfelelően. A jelenlegi munkálatok lényegében a XIX. századi állapotokat hozná vissza október második felére.

Az IVS első ütemének talán leglényegesebb eleme, hogy a Kandia köztől az Európa tér sarkáig a városi tulajdonú cég parkolókat alakít ki a patak mentén sok-sok zöldfelülettel. A vállalat a munkálatok részeként már lecserélte a patak vasbeton korlátjait kovácsoltvasra. A Szinva-partot a kora ősz folyamán több helyen öblösíteni is fogja a kivitelező A Lévay József Gimnázium előtt már kialakítottak egy ivókúttal kombinált kis terecskét, az út másik oldalán – a Művészetek Háza előtti területen pedig a leendő Szinva-sétány részeként decemberig egy „kis sziget” is ki fog majd nőni a földből. Dukai Zoltán, a Miskolci Városfejlesztési Kht. igazgatója szerint a leendő fákkal szegélyezett Uitz-Kálvin utcai sétány a Csengey utcától a Papszerig bezárólag fog majd tartani. A tervek szerint a lebetonozott patakot a rehabilitáció második ütemében egészen a Bartók térig fogják majd kibontani. A második ütem elkezdésének kezdő dátuma azért bizonytalan, mert a kormány jelenleg is felülvizsgálat alatt tartja a kiemelt projektet-, így akár az is elképzelhető, hogy a város terveinek jelentős részét jövőre törölni kell majd a 2008-ban kitalált projektlistáról.

Szintén 2011. június 30-ig kell befejezni a cégnek a Szent István téri mélygarázst, illetve a jelenleg térnek nevezett közlekedési csomópont és Szinva-patak közötti foghíj rendezését is. A területre egyébként a mai napig azért nem írt ki pályázatot a beruházással megbízott városi tulajdonú vállalkozás, mert Kéri Zoltán szerint az EKKE (Európai Uniós Közbeszerzési Koordinációs Egyesület) még mindig nem küldte el az építést engedélyező jóváírást, holott a költségek tetemesebb részét pont Brüsszel képviselné 4,1 milliárd forint értékben. A műszaki vezető szerint a csúszás ellenére az összes munkával végezni fognak határidőig. 2011 márciusában például az új Városházát már megnyitják a lakosság előtt.

Kormánydöntésre várva

A város Integrált Városfejlesztési Stratégiájának II. üteme olyan projektelemeket tartalmaz, amelyek egyrészt az egyes ütem keretében megkezdett közlekedési és közterület-fejlesztéseknek a folytatása, másrészt pedig a belvárosi városmag és a történelmi Avas teljes rekonstrukciója lenne. Eszerint – a kormánydöntéstől függően – megújulna a Szinva-patak melletti Bartók tér, a villamosvágányok korszerűsítésével párhuzamosan a Széchenyi utca, illetve keleti irányban kiépülne a Szinva-sétány is. Az ez év végére várható kormánydöntés függvényében 2012 körül Miskolc elkezdhetné a belvárosi körgyűrű részeként az északi és déli tehermentesítő út első ütemét-, a kétszer kétsávosra tervezett Malomszög utca kibővítését, az új Szinva-híd megépítését a Hunyadi János és Petőfi Sándor utca között a Dayka Gábor utca nyomvonalában, valamint végre rendbe tehetnék az Antall József tér és a Palóczy utcai zöldfelületeket is. A Belvárosban és a történelmi Avason térfigyelő rendszer is létesülne.
ingatlan.net