Mi lett volna, ha nincs Trianon?

Trianonnal kapcsolatban rengeteg „Mi lett volna, ha?” kérdés létezik. Kezdve azzal, hogy a Monarchia megnyerhette volna-e a háborút, azon keresztül, hogy mi történt volna, ha Tisza István életben marad, egészen addig, hogy ha nem írják alá a békeszerződést.

A korszakban az aláírás megtagadása nagyon is létező lehetőségként vetődött fel. Apponyi Albert már 1919 végén azzal széljegyzetelte a magyar delegáció meghívását a párizsi békekonferenciára, hogy felesleges azt elfogadni, mert a német és az orosz politika változásai folytán 1920 tavaszára az antant „megszűnik erőtényező lenni”.

Apponyi később is erős szkepszissel viszonyult a békecsináláshoz, és már februárban felvetette az aláírás esetleges visszautasítását abban az esetben, ha Magyarország nem kap jelentős enyhítéseket.

A korabeli politikai elit felmérte a lehetőségeket, és az aláírás megtagadása esetére az ország (folytatódó) gazdasági összeomlásától és az ennek nyomán bekövetkező politikai káosztól, illetve a saját bukásától tartott, amelynek a végén a békeszerződést mégis alá kellett volna írni, immár még rosszabb feltételekkel.

De lehetett-e volna másképp? Milyen lehetőségei voltak a magyar politikának az I. világháború végén? És hogyan élt ezekkel a lehetőségekkel?

Fedezze fel a válaszokat cikkünkben, amelyet megtalál a „Mi lett volna,ha?” lapszám 18-27. oldalán!