Magyar Helsinki Bizottság. Készülünk a 2024-es választásokra

Idén egy napon szavazhatunk a polgármesterekről, helyi önkormányzati képviselőkről, nemzetiségi önkormányzati képviselőkről és az EP-képviselőkről. A Magyar Helsinki Bizottság ez alkalommal is értékei és szakértelme mentén tett vállalásokat. Úgy határoztuk meg a feladatainkat, hogy azokat a területeket fedjük le, amikkel más szervezetek kevésbé vagy egyáltalán nem foglalkoznak.

A Magyar Helsinki Bizottság választásokhoz kapcsolódó munkájáról Major Magdát kérdeztük.

Mióta tevékenykedik a Helsinki Bizottság a választások körül?

Már a névadó Helsinki záróokmány 7. alapelve is tartalmazza “az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok tiszteletben tartását”. Ebbe beletartozik a választójog gyakorlása szabad és tisztességes választásokon.

1989-ben, amikor megalakult a Magyar Helsinki Bizottság, az volt az elsődleges célja, hogy a rendszerváltás után az első szabad választások tisztességes lebonyolításában közreműködjön- Ennek biztosítására és  monitorozására jött létre a szervezetünk. Már az Alapító Felhívásban is szerepelt, hogy a népképviselet és azon keresztül a kormány megválasztásának szabadsága alapvető emberi jog. A választás tisztasága vagy szabadsága elleni politikai vagy hatósági fellépés pedig emberi jogot sért.

Jól érzékelem, hogy mostanában ismét aktívabbak vagyunk ezen a területen, mint mondjuk a kétezres években?

Az elmúlt 35 évben változó volt, hogy melyik időszakban milyen intenzitással dolgoztunk a választásokhoz kapcsolódó problémákon, de az állandó maradt, hogy a szabad és tiszta választások alapvető jogában, vagyis a demokrácia alapjaiban hiszünk.

Az utóbbi években azt tapasztaljuk, hogy a jogállamiság helyzete egyre csak romlik Magyarországon, és úgy tűnik, hogy ezáltal  a választások tisztasága is veszélybe kerülhet.  A jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok tisztelete elválaszthatatlan értékek, ezért a jogállamiság védelme érdekében végzett tevékenységünkben a választások is újra nagyobb figyelmet kapnak.

Fontosnak tartom kiemelni: a Magyar Helsinki Bizottság sosem egy adott jelölt vagy jelölő szervezet támogatására buzdít. Ez alapvetően összeegyeztethetetlen szerepfelfogásával.

2024-ben milyen szerepet vállalunk az uniós illetve az önkormányzati választások kapcsán, és miért ezeket tűztük a zászlónkra?

Ismét figyelni fogjuk a híradásokat, a bíróságok választásokhoz kapcsolódó döntéseit. Figyelemmel követjük azokat az eseményeket, amik veszélyeztethetik a választások tisztaságát. Ez a fajta megfigyelő szerep, a mindenkori hatalom ellenőrzése minden jogvédő szervezet kiemelt tevékenysége.

A korábbi választásokhoz hasonlóan most is a választójog gyakorlására fogjuk buzdítani a polgártársainkat, hiszen fontosnak tartjuk ennek az alapjognak a gyakorlását mind a helyi  mind az Uniós demokrácia erősítése és az abban való részvétel érdekében.

Kiemelt céllá vált a Magyarországon élő külföldiek tájékoztatása? Miért nem a magyarok választási jogára koncentrálunk?

A mostani választásokon nem csak magyar állampolgárok szavazhatnak, hanem olyan külföldiek is, akik hosszú ideje Magyarországon élnek. Vannak köztük uniós állampolgárok, letelepedett, bevándorolt, menekült emberek. Számukra tájékoztató anyagokat készítünk, amikből többet megtudhatnak a magyar választási rendszerről, a saját választó jogukról, és arról, hogy hogyan tudják ezt gyakorolni.

Azért erre a célcsoportra fókuszálunk, mert a magyar állampolgárokat sok más szervezet és maga a Nemzeti Választási Iroda is célozza tájékoztató kampányokkal, illetve ők alapvető ismeretekkel rendelkeznek a választói rendszerről. A külföldieknek viszont nem feltétlenül van háttértudása erről, és úgy gondoljuk, hogy a magyarországi integrációnak része, hogy tisztában legyenek az alapjogaik gyakorlásának módjával.

A Helsinki Bizottság két fő programját is ötvözi ez a tevékenység: a Menekültek és külföldiek jogai valamint a Jogállamiság programunkon ível át a velünk élő külföldiek tájékoztatása.

Tudta, hogy ügyfélkapun keresztül már rendelkezhet az adója 1%-áról?
Ne várjon májusig! Támogassa a Magyar Helsinki Bizottság jogvédő munkáját már most.

Adószámunk: 19013983-1-42
1% felajánlás