Felmentést adna az egyházi személyeknek a gyermekeket ért bűncselekmények bejelentési kötelezettsége alól

A javaslat benyújtója Dunai Mónika

A Parlament honlapjára felkerült egy fideszes módosítási javaslat a gyermekvédelmi törvényhez, amely felmentést adna az egyházi személyeknek a gyermekeket ért bűncselekmények bejelentési kötelezettsége alól, amennyiben arról gyónás közben szereznek tudomást.

A javaslat indoklása szerint:
„A gyermek veszélyeztetettségének megelőzése és megszüntetése érdekében a jelzési vagy együttműködési kötelezettség elmulasztásának következménye valamennyi gyermekvédelmi jelzőrendszeri tagra tekintettel egységessé válik azzal, hogy a gyónási titok körében megismert információk kivételt képeznek majd ez alól, tekintettel arra, hogy ezen vallási tevékenység végzése lívül esik a közfeladatellátás körén, azzal összefüggésbe nem hozható, szemben más hivatásokhoz
fűződő titoktartási kötelezettséggel. Hasonlóan felmentést ad a büntetőeljárásról szóló törvény is a tanúkénti kihallgatása alól annak az egyházi személynek, akinek és amire vonatkozóan hivatásánál fogva titoktartási kötelezettsége áll fenn.”
Ezek után merje valaki rábízni a gyerekét valamelyik egyházra, hiszen ha abúzus éri, a papok majd meggyónják egymásnak a dolgot, Isten felé ezzel le van rendezve, a fidesztől pedig felmentést kapnak, hogy a tetteiket jelenteni kelljen.
Ez a módosító javaslat nem az „együttműködési kötelezettség egységesítése”, hanem beismerő vallomás.
Lehet, hogy egy kép erről: , szöveg, amely így szól: „Iromány száma: T/8217/13. Országgyülési képviselő Benyújtás dátuma: 2024-05-03 15:05 Parlex azonosító: V4P9QBRF0001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Benyújtó: Dunai Mónika (Fidesz) Jogszabályi hivatkozás: Az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. (II. 24.) OGY határozat 40. (1) bekezdés Törvényjavaslat címe: gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról módosító javaslatot tárgyaló bizottság: Népjóléti Bizottság Módosító javaslat Módosítópont sorszáma: Törvényjavaslaté érintett rendelkezése: 10. Módosítás jellege: kiegészítés (1) bekezdés 10. 1)A gyermekek védelméről és bekezdéssel gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXL ..(2b) Nem terheli (2) vagy kezdeményezési kötelezettség_ egyházi jogi személy és vallási egyesület vallásos: szertartast hivatásszerüen végző tagját olyan kapcsolatban, fogva titoktartási kötelezettsége”