Veres. Miután megvásároljuk az álomotthonunkat, vettünk egy márkás sportautót és elmentünk egy all inclusive világkörüli útra

Egy átlagember számára harmincegy milliárd forint elköltése valószínűleg komoly kihívást jelentene: miután megvásároljuk az álomotthonunkat, vettünk egy márkás sportautót és elmentünk egy all inclusive világkörüli útra, még mindig jelentős összeg maradna a számlánkon. Egy város számára azonban 31 milliárd forint célzott elköltése komoly tervezést, stratégiát igényel. A Miskolc Televízió Kilátó című műsorának pénteki adásában Veres Pál polgármester arról beszélt, milyen beruházások várnak Miskolcra az elkövetkezendő időszakban.

– A forrást az Európai Unió biztosítja a TOP Plusz keretein belül. Az előző támogatási ciklus alapvetően 2014-2021 közé volt kiírva, majd a 2021-től 2027-ig tartó időszaknak kellett volna megkezdődnie. A koronavírus miatt sajnos módosítani kellett a terveket: a beruházásokat 2023. december 31-es véghatáridővel zártuk le. Az előző ciklusban szűk 36 milliárd forintot költhetett fejlesztésekre a város a Területfejlesztési Operatív Program (TOP) keretein belül. Most ez az összeg kicsit több mint 31 milliárd forint: ezt szintén csak meghatározott tartalmakra lehet fordítani – mondta Veres Pál hozzátéve, a fejlesztések évtizedekig meghatározhatják a város arculatát.

Nehéz kezdés

– Az előző fejlesztési ciklus nem úgy indult Miskolcon, ahogy kellett volna. Amikor átvettük a város irányításával járó feladatokat, meglepve tapasztaltuk, hogy 2019-ig csupán a beruházásokra szánt összeg 17 százalékát hívta le az előző vezetés. Tehát az akkori véghatáridő mellett nagyjából másfél év alatt kellett volna fejlesztésekre elköltenünk a maradék mintegy 29 milliárdos keretet. Ez lehetetlennek tűnt, hiszen a nyílt közbeszerzés, a tervezési folyamatok és az engedélyeztetés sok időt vesznek igénybe. Összefoglalva: nagyon sok jó projekttervet készített az előző városvezetés, ezek megvalósítása viszont – hat év alatt – csak kis részben történt meg.

A polgármester szerint a 2019 utáni helyzetet nem csak a koronajárvány jelentette. Az infláció és az energiaválság miatt bizonyos projektek költségei a tervezéshez képest háromszorosára emelkedtek, mire a megvalósításra került volna a sor.

Gyors város: négy év alatt van százon

– Komoly előkészítő munka után meg kellett határoznunk, mely projekteket tudjuk jó eséllyel befejezni, hol kell átcsoportosítani a költségvetést. Azt is tapasztaltuk, hogy ha nem kérdezzük meg az embereket egy-egy projekt kapcsán, legyen az bármennyire jó ötlet, lehetnek emiatt problémák. El kellett tehát végeznünk azokat a társadalmasítási folyamatokat is, amelyek során tájékoztattuk a miskolciakat a különböző fejlesztések részleteiről, valamint el tudták mondani, mik azok a megoldható finomítások, amelyek fontosak számukra.

Ez is lassította a folyamatot, de azt valljuk, a miskolciak nélkül nem lehet Miskolcot fejleszteni. Ezért a mostani ciklus tervezési folyamatánál kifejezetten ügyelünk arra, hogy kellő figyelemmel hallgassuk meg az érintett területek lakóinak a véleményét – mondta a város első embere. Veres Pál kijelentette, végül a rendelkezésre álló forrásokat közel 100 százalékban sikerült lehívni.

Új célok a láthatáron

Ezzel párhuzamosan folyt a mostani ciklus beruházásainak megtervezése, amihez bizonyos alapelveket is meghatározott a városvezetés.

– Úgy véljük, nem nagy volumenű látszatberuházásokra van szükség. Olyan elemek kaptak helyet a 2021-2027 közötti ciklus terveiben, mint a városközpontok fejlesztése vagy a Szinva Zöld Folyosó program, mely a Miskolcon keresztülfolyó patak mentét életteli, emberközeli megoldásokkal színesíti majd az önkormányzat és az érintett lakosság közös gondolatai nyomán. Különböző útfelújításokat tervezünk: megújul a Repülőtéri út, az Erenyő utca, illetve a Szentpéteri kapu sok útja.

Szeretnénk folytatni a belváros forgalmi tehermentesítését, ami elkezdődött a Thököly-híd kiszélesítésével és a Dayka-átkötéssel. Utóbbi például akkor válna teljessé, ha a Vologda utcát is kétszer kétsávossá tudnánk alakítani. Ezen is dolgozunk. Emellett az ipari parkokra is jut majd forrás a beruházási ciklus során – vetíti előre Veres Pál, aki szerint olyan fejlesztésekre van szükség, amelyek hatását a miskolciak a mindennapjaikban érzékelik.