Képekké alakítja az érzelmeket és gondolatokat a magyar cég 3D lézermikroszkópja

Rózsa Balázs méltán büszke arra, hogy az Egyesül Államok elitképzésének 70 százalékát nyújtó egyetemek közül a Massachusetts Institute of Technology (MIT), a Yale és a Columbia University is vásárolják a rendszereiket. Kutatóik rendszeresen publikálnak magas presztízsű tudományos folyóiratokban, fejlesztőgárdájuk több mint 20 méréstechnikai világrekordot állított fel, és több mint 44 szabadalommal rendelkeznek.

Valós időben, a legapróbb részleteket

Az orvos-fizikus Rózsa Balázst már gimnazistaként is az agyműködés megértése foglalkoztatta. Biztos volt benne, hogy az itt zajló gyors fiziológiás folyamatok megértéséhez nem elégséges, ha a diagnosztikai eszközök síkról síkra szeletelik fel a térfogatot.

Rózsa Balázs Femtonics
Rózsa Balázs. Kép: Sebestyén László

Agyunk működésének megértéséhez ugyanis elengedhetetlen, hogy sejtjeinek egymással összekapcsolt csoportjainak, azaz a neurális hálózatoknak az aktivitását nagy felbontásban, valós időben figyelhessék meg a szakemberek. Ehhez pedig olyan technikákra van szükség, melyek minél nagyobb térfogatú mintában képesek minél gyorsabban pásztázni.

A Femtonics jelenlegi csúcsterméke, a Femto3D Atlas pontosan erre képes: tűpontosan vezérelt, igen kis átmérőjű, akár 50-100 nanométeres (0,00005-0,00010 mm) lézersugarak segítségével három dimenzióban szkenneli végig az idegsejteket.

Technológiájuk rendkívül újszerű és gyökeresen különbözik a piacon ma elérhető mikroszkópos rendszerektől, hosszú percek helyett a másodperc ezredrésze, gyakorlatilag az agy működési sebességével megegyező idő alatt térképez fel egy-egy részletet.https://forbes.hu/napi-cimlap/femtonics/