Észak-Magyarország régió gazdasági felzárkózása

Élő kaszinó játékok egy felzárkózó régióban 

 

Az Észak-Magyarország régió három megyét foglal magában Magyarország északkeleti részén, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyéket. A régió központja Miskolc. A rendszerváltás előtt a régió a nehéziparról, a bányászatról, vaskohászatról és a vegyiparról volt nevezetes. Abban az időszakban Miskolc mellett, Kazincbarcika, Ózd és Tiszaújváros voltak az ipari termelés központjai. A rendszerváltással a régió komoly gazdasági visszaesésen ment keresztül, a korszerűtlen iparágak leépültek, a gyárak bezártak és hatalmas munkanélküliség keletkezett a régióban. A régió visszaesését mi sem igazolja jobban, mint az a tény, hogy Miskolc majdnem 40-50000 ezer lakost veszített el az elmúlt húsz-harminc évben és a második legnépeseb magyar város a negyedik-ötödik helyre csúszott vissza a népességi rangsorban. A rendszerváltást követően megjelent a külföldi tőke a régióban, de elsősorban az alacsony bérekre épülő termelés volt a jellemző. Azonban az utóbbi időszakban az autópályának a szlovák határig történő megépítésével már nyilvánvaló gazdasági fejlődésen ment keresztül a régió. A gazdasági fellendüléssel a kulturális élet és a szórakoztatóipar is lendületesen fejlődött, és a régióban is egyre erősebben figyelhető meg az internetes szolgáltatások, mint például élő kaszinó játékok megjelenése.

   

Gazdasági felzárkózás a régióban 

 

Ahogy említettük az előző szakaszban a rendszerváltást követően a régió leszakadt az ország más régióihoz képest. A 2004-es Európai Uniós csatlakozást követően újra esélyt nyílt a felzárkózásra. Mivel a régió az Európai Unió egyik legszegényebb régiójának számított komoly felzárkóztatási pénzek érkeztek az elmúlt bő 15 évben. Ennek köszönhetően például Borsod-Abaúj-Zemplén megye a 2013-as 43%-ról 52%-ra, Heves megye 48%-ról 56%-ra míg Nógrád megye 30%-ról 33%-ra növekedett az EU átlagához képest. Ez egy 8-9%-os növekedésnek felel meg az előbbi két megye esetében. A gazdaság hosszú ideig tartó pangása, az elmaradottság és a hiányzó munkalehetőségek miatt sok képzett fiatal hagyta el a régiót és a fővárosba, az ország más területeire és külföldre távozott. Az utóbbi időszakban beindult növekedésnek köszönhetően a munkanélküliség látványosan elkezdett csökkeni és ma már nem a munkanélküliség, hanem a munkahelyek hiánya okozza a problémát. A régióban megtelepedő külföldi cégek sokszor nehezen találnak maguknak munkaerőt és egyre inkább jellemző a külföldi, zömmel ukrán munkaerő megjelenése a térségben. 

 

A főváros hatása a régióra

   

A magyar gazdaságban a főváros köztudottan jelentős szerepet játszik. Az országban megtermelt bruttó nemzeti jövedelemnek a felét a fővárosban vagy annak a környékén állítják elő. Az utóbbi években a főváros kiemelkedő szerepe még tovább nőtt a vidék javára. Ennek az egyenlőtlen fejlődésnek az Észak-Magyarország régióra is kihatása van azáltal, hogy a fővároshoz közelebb eső térségek jóval nagyobb fejlődést mutatnak, mint más térségek a régióban. Nagyjából a fővárostól számított 100 km-es zóna számít a növekedés motorjának. Ezt a térséget egy órán belül el lehet érni Budapestről közúton. Elsősorban Heves megye nyugati és Nógrád megye nyugati és déli részei tartoznak ide. Továbbá az M3-as autópálya is jelentős szerepet játszik a fejlődésben. Az autópálya mentén megtelepülő vállalkozások szállítási lehetőségei az autópálya miatt eleve adottak. A Hatvan-Miskolc vonal mentén elhelyezkedő települések viszonylag gyors fejlődést mutattak, míg az autópályától messzebb lévő települések továbbra is elmaradottnak számítanak.  

 

Miskolc gazdasági fejlődése 

 

A régió gazdasági központja Miskolc, amely az elmúlt időszakban a régióval együtt fejlődött. A korábban nehéziparról híres város ma modern gazdaság minden szegmense számára kínálja a beruházási lehetőségeket. A városnak az egyik legnagyobb beruházása a 2019-ben Miskolcra érkezett Lufthansa Technik, amely 43 milliárd fontból épített egy szervizbázist Miskolcon, ahol a repülőgépek hajtóművét javítják. A beruházással 400 új munkahelyet teremtett a cég. A létrehozott munkahelyekre nem betanított munkásokat, hanem a képzett munkaerő számára biztosítottak munkalehetőséget. A beruházás helyszínén, a Miskolc mellett található Északi Ipari parkban egy javítócsarnokot húztak fel. A munkahelyre mérnököket és képzett szakmunkásokat vettek fel, akik a hajtóművek alkatrészeinek vizsgálatával, illetve javításával hegesztésével és hőkezelésével foglalkoznak. Az új munkahelyek megtartják a fiatalokat, akik a munkavégzésen kívül szabadidejükben a város szórakozóhelyein vagy az interneten élő kaszinó játékokkal játszanak. Az élő kaszinó mellett a sportfogadás és a kártyajátékok nagyon népszerűek.

     

Ózd gazdasági fejlődése

 

A korábban kizárólag a kohászatról híres város az utóbbi időszakban lendületes fejlődésen ment keresztül. A városnak az egyik stratégiai vállalata a Wellis Zrt. teljesen magyar tulajdonú vállalatként komoly sikereket mutatott fel az elmúlt időszakban. A fürdőszobai kellékeket, jakuzzikat gyártó vállalat ma már nemzetközi szereplőnek számít és a hazai piac mellett külföldi megrendeléseket is kielégít.