Mai árfolyamon közel 26 ezer milliárd forint a tiszta nyeresége Magyarországnak azzal, hogy 2004-ben EU-tag lett. Tényleg fejlődtünk is az elmúlt húsz évben a történelmi szintű pénzesőnek hála, azonban sokkal rosszabbul éltünk az eséllyel, mint bármelyik másik ország a környékünkről, úgyhogy szép lassan elhúz tőlünk Közép-Európa és utolér Bulgária. Megnéztük, mi az EU-tagságunk első húsz évének mérlege a gazdaságban.

Mennyi pénzt kaptunk az EU-tól és mennyit fizettünk be?

 

Emlékeznek még arra, hogy a 2006-os választás kampányában volt egy olyan mondás: azért is különösen fontos, hogy most ki nyer, mert az EU hamarosan annyi pénzt fog ránk önteni, hogy aki 2006-ban kormányoz, az sorra nyerheti a következő választásokat is? Nos, ez a jóslat politikailag katasztrofálisan besült, az viszont tény, hogy szinte elképzelhetetlenül sok pénzt kapott akkor is és azóta is Magyarország az EU-tól. Még jó, hogy nem elképzelni kell, hanem lehet számszerűsíteni: a nyereségünk idén fogja átlépni a 70 milliárd eurót – ez mostani árfolyamon 26 ezer milliárd forintot jelent.

A matek úgy jön ki, hogy 95,6 milliárd euró érkezett, illetve érkezik az EU költségvetéséből Magyarországra (ha a 2024-es terveket is ide számítjuk), miközben 24 milliárd eurót fizettünk be mi az uniós költségvetésbe. 2004-ben még csak 176 millió euró volt az éves többletünk, most 2018 óta már minden évben 4 milliárd fölött jár, ami forintban számolva 1200-1600 milliárd évente attól függően, hogy épp milyen az árfolyam. Hogy mekkora haszonélvezői vagyunk a tagságnak, azt jól mutatja, hogy még akkor is négyezer milliárd eurós pluszban maradt az éves mérlegünk, amikor tavaly a kormány épp arról panaszkodott, hogy nem érkezik elég EU-pénz. Szóval tényleg nem túlzás azt írni: a magyar történelemben ennyire hosszú időn át ilyen sok támogatás külföldről még soha nem érkezett, mint 2004 óta.http://hvg.hu