Tudta, hogy a Csárdáskirálynő szövegírója is miskolci?

A program történetét az idén 23 éves Itthon Miskolcon Egyesület alapítója, az ötletgazda Fedor Vilmos idézi fel: 1984-ig nyúlik vissza városjárás története, akkor rendezték az első hasonló programot Miskolcon. A városjárás résztvevőinek száma tartósan 3-500 fő között van és a résztvevők mindig rácsodálkoznak, hogy olyan helyekre is eljutnak, ahol még képzeletükben sem jártak. Jellemzően iskolás csapatok, családok, baráti, munkahelyi társaságok jelentkeznek a játékra.

A csapatokat úgy osztják be, hogy az egyes állomásokon azonos korosztályok találkozzanak és ez a visszajelzések alapján nagyon jól működik. A múltban is egy pezsgő, élő város volt és a vidéki városok közül a legtöbb kulturális értékkel rendelkezik Miskolc, csak sok esetben ezekről nincs tudomásuk. Példaként említi az ötletgazda a miskolci származású Jenbach Bélát, aki a Csárdáskirálynő szövegírója, azé a darabé, amit minden ötödik percben játszanak valahol a világban – az ő történetét is megismerhették már a játékosok – idézte fel a szervező.

Miskolc tele van értékekkel

Városi identitás nélkül nincs város és nincs közösség, a Miskolchoz tartozás érzése pedig ilyen közösségi alkalmakból indulhat ki – mondta el Varga Andrea, Miskolc város alpolgármestere, majd személyes élményeit is megosztotta, hiszen 1984-ben, még középiskolásként vett részt az első ilyen városjáráson. A program fontosságát, azt, hogy egy várost mennyire építhetnek a közösségi élmények az is mutatja, hogy minden városvezetés támogatta ezt a kezdeményezést – fűzte hozzá.

– Tele van a város értékekkel, amiket a helyieknek is fel kell fedezni és nincs annál nagyobb öröm, mint amikor Szeretem Miskolcot feliratú pólóban nyüzsög több száz ember minden korosztályból a belvárosban. Az értékek megőrzésében, az összefogásban a miskolciak mindig is kiemelkedők voltak, hiszen ahogyan a Herman Ottó Múzeum, úgy a 200 éves színház is közakadakozásból épült annak idején. „Ahol elvesznek a tradíciók, ott kilyukad az idő, és elpereg a múlt” – zárta beszédét egy Ancsel Éva idézettel az alpolgármester, aki nosztalgiából résztvevője lesz az idei játéknak.