Az 50-60 fős társaság egy cigánytelepen vonult végig, köztük volt Zagyva György Gyula is. Egy állítólagos drogdílert kerestek

Jobbikosok vonultak szombat délelőtt

Miskolc egyik romák lakta városrészén, a számozott utcákban. Az 50-60 fős jobbikos csoport egy állítólagos drogdílert keresett, de azt nem tudni, hogy sikerrel jártak-e az általuk kihívott rendőrök. A feszültség csillapítására kiérkező helyi roma aktivistákat mindenesetre igazoltatták – írja a Roma Sajtóközpont.

Jakab Péter helyi jobbikos képviselő azt mondta, „területbejárásra” érkezett társaival. Ezt a kifejezést a miskolci önkormányzati rendészet szokta használni – mondta az RSK-nak Csendes József, a Miskolcon Maradunk Kitelepítés Elleni Bizottság tagja. Az önkormányzati területbejárások során a helyi hatóságok és szolgáltatók összehangolt akcióban ellenőrzik a szegénynegyedek lakóit: az átlag kéthetente ismétlődő akciók résztvevői azonban rendszerint nem bűnözőket kapnak el, hanem legtöbbször a lakcímkártyára kíváncsiak.
Most nem erről volt szó, a jobbikosok önálló akciója az önkormányzatiakénál is váratlanabbul érte a hetek óta bizonytalanságban élő városlakókat. A helyiek szerint a jobbikosok arról tájékoztatták őket, hogy egy állítólagos drogdílert keresnek, és segítségül a rendőröket is kihívták.
A megyei rendőrkapitányság sajtóreferense elmondta, hogy egy bűneset gyanúja miatt hívták ki a rendőröket. Hogy megalapozott volt-e a rendőrség riasztása, az a következő napokban derül majd ki – tette hozzá.
Csendes József elmondta, hogy a Kitelepítés Elleni Bizottságot az ott élők hívták a helyszínre, és mire odaértek, nagyjából 30 főre csökkent a jobbikos társaság létszáma. Köztük volt Zagyva György Gyula, a párt korábbi parlamenti képviselője is, aki március végén hasonló akciót szervezett Ózdon.
Bár a rendőrség sem a jobbikos társaságot, sem a Bizottság tagjait nem szólította fel távozásra, a tömeg fél kettő körül teljesen feloszlott. A Bizottság néhány tagját igazoltatták a rendőrök.
A helyi roma aktivisták szerint a Jobbik mai akciója akár kapóra is jöhet a miskolci gettók megszüntetése érdekében a napokban aláírásgyűjtésbe kezdő Fidesznek, hiszen a nyomornegyedek lakóival szembeni ellenérzéseket erősítheti, ha a belvárosi szavazóbázisuk folyamatosan balhékról kap híreket.DSC06952 959x539
Roma Sajtóközpont / atv.hu