Leválogattuk a miskolci

szavazókörök eredményeit, és bizony az eredmények több mint jelzésértékűek – a szignifikáns területi eltérések, a három irányba húzó városrészek egy szétpergő település képét festik elénk.

Nézzünk néhány konkrétumot, mert a számok nem hazudnak:

Miskolcon (csak a városi szavazókörökben)

a FIDESZ-KDNP 26086,

az MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP 25867,

a JOBBIK pedig 25077

szavazatot kapott a választás végeredményeként a máshol leadott szavazatokkal együtt.

Egy héttel korábban, az eredmény még kiegyenlítettebb volt, a ki nem bontott szavazókörök szavazatai nélkül a kormányt váltani szándékozók 5 szavazattal kaptak többet Miskolcon, mint a Fidesz. Ha megfigyeljük jól látszik, hogy

mindhárom politikai erő bő 1000 szavazattal tér el van egymástól.

Az 1.számú egyéni választókerületben Csöbör nyert Miskolcon belül is, összesen 12553 szavazattal. Csöbör összesen 38 szavazókörben nyert, a Jobbik 24, a baloldali összefogók pedig 12 szavazókörben tudták elhozni a legtöbb szavazatot.
Az Avason ezzel szemben tarolt a Jobbik: 7 szer annyi szavazókörben nyertek, mint Csöbör, vagy Nagy-Korsa, 20%-kkal több szavazatot kaptak, mint a FIDESZ.
Rosszabbul teljesített viszont Sebestyén a 2.számú egyéni választókerületben, aki mindössze 24 szavazókörben nyert, szemben a Jobbik 25, illetve Varga 37 szavazókörével.
Diósgyőrben végül Sebestyén csak harmadik lett Varga és Pakusza után, ahogy egyébként a 86 városi szavazókörből 32 helyen is csak a bronz jutott neki.

Mi következik mindebből?

Szerintünk – hogy Bajnait idézzük – Miskolcon a várost vezető Fidesz nem tudott érthető alternatívát kínálni a választóknak. A vezető hármas gyakorlatilag 1/3- 1/3- 1/3 arányban ért el eredményt, a patthelyzetből most épp a Fidesz és a baloldal jött ki jobban – de csak egy hajszállal.

Ha a szavazókörökből fejben önkormányzati választókörzeteket készítünk, félelmetes eredményt kapunk. A három politikai erő földrajzilag jól elkülöníthető területeken ért el komoly sikereket, azaz világosan látszik, hogy az egyes pártoknak mely területeken van esélye önkormányzati körzeteket nyerni. Ha pedig eljátszunk azzal a gondolattal, hogy parlamenti eredményekből önkormányzati eredményeket konvertálunk, egy vezethetetlen város képe rajzolódik ki, mert hiába nyer párszáz szavazattal egy polgármester, ha nem lesz többsége a képviselőtestületben: márpedig többségre a jelen helyzetben senkinek nincs esélye.-írja a http://rezsimcsokkentes.wordpress.com/