Holtan találták meg Kínában

Kováts Viktor extrémsportolót. A szárnyasruhás ugrás magyar nemzeti bajnoka kedden a Hunan tartományi Tienmen-hegy völgyében zuhant le.

 

A holttestet egy száz méter magas sziklaszirt tövében találták meg a mentők szerda reggel – jelentette a Hszinhua hírügynökség. A magyar sportolót csaknem kétszáz tűzoltó és rendőr éjszaka is kereste, reflektorokkal.

Kováts Viktor kedden negyedikként ugrott, és már kezdetben egy széllökés eltávolította tervezett útvonalától. Ejtőernyője a szemtanúk szerint technikai okok miatt nem nyílt ki.

Kováts Viktor a Csiangcsiacsie városhoz tartozó nemzeti parkban pénteken kezdődő világbajnokságra edzett 15 versenytársával együtt. A „madáremberek” 700 méter magas, meredek szikláról elrugaszkodva, speciális szárnyasuhájukkal siklanak a levegőben, mielőtt egy ejtőernyő segítségével földet érnek.

Báthori Béla pekingi magyar főkonzul azt mondta, hogy a nagykövetség folyamatosan kapcsolatban áll az illetékesekkel, információk szerint folyamatban van a holttest leszállításra a hegyről.

A magyar sportoló 1250 alkalommal hajtott végre ejtőernyős ugrást, és 250 bázisugrás volt mögötte. Szárnyasruhával (wingsuit) 700-szor ugrott. Kováts a szárnyasugrás háromszoros magyar bajnoka, a svájci Stechelbergben 2012-ben megrendezett ProBASEszárnyasugró bajnokságon a dobogó legfelső fokára állhatott.

A 2. wingsuit-világbajnokságot október 11-13-án tartják azon különleges hegyek között, amelyek James Cameron Avatar című filmjében is feltűntek. Tavaly ugyanitt kilenc ország 15 sportolója mérte össze tudását.