Miskolc. Akár egy milliárd forintba is kerülhet a Lézerpont felújítása

Évekbe telhet, míg a nagyközönség újra láthatja Barna György egyedülálló népművészeti gyűjteményét. A miskolci önkormányzat a TOP-os pénzből finanszírozná a kollekciónak helyet adó épületrekonstrukciót.

A múzeumok éjszakáján láthatta az érdeklődő közönség a Kárpát-medence népviseletei néven ismert gyűjteményt, amelyet Barna György lokálpatrióta gyűjtő ajándékozott Miskolcnak még halála előtt, 2013-ban.

A 280 darabból álló egyedülálló kollekció kezdetektől fogva a Tokaj vendéglátóház, vagy Lézerpont néven ismert épületkomplexumban található, ahol a maga a gyűjtő állíttatta ki.

Ugyanitt van a kismesterségek gyűjteménye, amely korabeli bútorokból, berendezési és kisipari, illetve egyéni használati tárgyakból áll. Ezt a gyűjteményt már Barna György örököse ajándékozta a városnak és ugyancsak megtekinthető volt a múzeumok éjszakáján.

Úgy tűnik, akár esztendők is eltelhetnek, mire újra „fogadókész” lesz a hely. Hiszen a népviseleti gyűjteményt restaurálni kell, magára az épületre pedig alapos felújítás vár, amelynek meg kell találni a forrását az anyagilag amúgy sem túl jól eleresztett miskolci költségvetésben.

Tudni kell, hogy amikor Barna György Miskolcnak ajándékozta a népviseleti gyűjteményt, azt a feltételt szabta: méltó kiállítóhelyet kell kialakítani, így téve a nagyközönség számára hozzáférhetővé.

Az előző – dr. Kriza Ákos polgármester vezette – önkormányzat égisze alatt született meg a pályázat, amelynek célja az volt, hogy a Herman Ottó Múzeum Görgey utcai központi épületének bővítésével alakítsák ki a kiállítóterületet. A projekt idővel lelassult, mert ugyan volt nyertese a közbeszerzési eljárásnak, ám az építőipari árak emelkedése miatt az akkor rendelkezésre álló mintegy 700 millió forint nem volt elegendő a megvalósításhoz. A helyzeten a magyar állam segített 2020. decemberben, amikor mintegy egymilliárd forintra egészítette ki a pénzügyi keretet.

Inkább megvették az épületet

Az építkezés el is kezdődött, ám már szó sem volt arról, hogy a látványtárként ismert népviseleti gyűjtemény az épülő új szárnyban kapna helyet. A jelenlegi – Veres Pál polgármester vezette – önkormányzat ugyanis nem ott képzelte el Barna György örökségének kiállítását. Akkor már sejteni lehetett, hogy az önkormányzat szeretné megszerezni a Lézerpont épületet és eredeti helyén hagyni az ominózus népviseleti gyűjteményt.

Az önkormányzat döntése értelmében Miskolc kizárólagos tulajdona lett a város önkormányzata és a Flipp Bt. között 2021. december 27-én létrejött adásvételi szerződés értelmében a Győri kapu 57. szám alatt lévő, Lézerpont néven ismert ingatlancsoport (itt található a gyűjtemény – a szerk.). Az ingatlan vételárát a tulajdonos 290 millió forintban határozta meg, amely a Miskolc Holding Zrt. ingatlanbecslése szerint méltányos árnak volt tekinthető. A teljes vételárat – a megállapodás szerint – négy esztendő alatt fizeti ki az önkormányzat. Az első részlet, 40 millió forint az adásvételi szerződés megkötésekor volt esedékes. A továbbiakban idén és 2023-ban 80-80, 2024-ben pedig 90 milliós fizetési kötelezettsége lesz az önkormányzatnak. A magyar kormány a 2006/2021. (XII. 29.) számú határozatával engedélyezte Miskolc számára „az ingatlan tulajdonjogának megszerzésére irányuló éven túli kötelezettségvállalást”.https://www.boon.hu/helyi-kozelet/2022/07/akar-egy-milliard-forintba-is-kerulhet-a-lezerpont-felujitasa