A Magyar Vakok és Gyengénlátók

Országos Szövetsége által vezetett nyilvántartás serint 40.000 feletti a súlyos látássérültek száma Magyarországon, de az összes látássérült száma – beleértve a gyengénlátókat is – ennek közel háromszorosára, mintegy 120 ezer főre tehető.
Október 15-e a fehér bot napja és októberben tartjuk a látás hónapját, amikor a látássérültek által megélt problémákra igyekeznek felhívni különböző programokkal az optikusok és civil szervezetek. A Lions mozgalom a látássérültek segítését tartja fő küldetésének, így szerte az országban a helyi klubok különböző eseményekkel igyekeznek felhívni a látók figyelmét a látássérültek mindennapi problémáira.
Az Első Miskolci Lions Klub a tokaji Disznókő borászattal közösen egy világszerte nóvumnak számító programmal csatlakozik az esemény sorozathoz. Vakok és gyengénlátók számára szerveznek szőlő szüretet, amely során a klub tagjai 20 látásában sérült ember segítségével takarítják be az idei termést. Az október 19-én tartandó szüret során összegyűlt szőlőből a vendéglátó borászat tradícionális tokaji bort készít, amelyet a klub jótékonysági árverésen fog értékesíteni. A befolyó bevételből a szüretben segítkező vakok és látássérültek napi boldogulását elősegítő eszközöket vásárol az Első Miskolci Lions Klub.