Évről évre egyre  többen ajánlják fel a testüket az orvostudomány javára, így az egyetemeken már nem okoz problémát, hogy a leendő orvosok igazi holttesteken gyakoroljanak – írja az Origo.

 Az eset azért is furcsa – írják –, mert oktatási célra felajánlott holttestekből ma már nincs hiány. Az Egyesült Államokban és a nyugat-európai országokban már évtizedek óta működő felajánlási rendszert a kilencvenes évek végén vezették be itthon, miután az 1997-es egészségügyi törvény lehetővé tette, hogy valaki még életében nyilatkozzon erről. A törvény szerint akkor is fel lehet használni oktatási célokra egy holttestet, ha egy ember életében nem tiltakozott ez ellen, és egy hozzátartozója dönt úgy, hogy az orvosi egyetemnek adja a tetemet.

Évről évre több felajánlás érkezik például a Debreceni Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetéhez is. Antal Miklós igazgató azt mondta, hogy míg 2009-ben harmincan, tavaly már 92-en jelentkeztek, az idén pedig már 87 felajánlásuk van. Évente nagyjából húsz holttest érkezik az intézetbe, ami elegendő, mert az oktatáshoz 13-14 tetemet használnak fel. A nyilvántartásuk szerint főleg ötven-hatvan év körüliek jelentkeznek náluk, de akadt olyan negyven év alatti is, aki azért jelentkezett, mert rokonok nélkül maradt, és fél, hogy úgysem lesz, aki eltemesse – olvasható az origo.hu-n.

www.medicalonline.hu