Megijedtek a népszavazástól a trafikosok

A Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete (MDKE) jogszerűtlennek tartja annak a népszavazási kezdeményezésnek az elfogadását, amely arra vonatkozik, hogy a trafikok kizárólag dohánytermékeket árusíthassanak. Az egyesület az ügy miatt jogorvoslati kérelmet nyújtott be a Kúriához, közölte az MKDE kedden az MTI-vel.

 

Az egyesület a kereskedelmi árrés csökkentését célzó népszavazási kezdeményezés miatt várhatóan is élni fog jogorvoslati lehetőségével. A szervezet közleménye emlékeztet arra, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) június végén hitelesítette azt a népszavazási aláírásgyűjtő ívet, amelyen a következő kérdés szerepel: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa, a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi CXXXIV törvényt, hogy a dohányboltban csak dohányterméket lehessen forgalmazni?”

Az egyesület álláspontja szerint a dohánytermék-kiskereskedelem kizárólagosan az állam hatáskörébe utalt tevékenység, azaz az alaptörvény által védett tulajdon, így a népszavazási kezdeményezés az alaptörvény módosítására irányul, ezért e tárgykörben nem kezdeményezhető népszavazás. Az MDKE azzal indokolja kifogását, hogy a mintegy ötezer trafik üzemeltetői csak akkor tudják fenntartani üzletüket, ha a dohánytermékek mellett legalább az Európában jellemző trafikárut – hírlap, ital, üdítő – árusíthatják, illetve megmarad a tervezhető nyereséget biztosító árrésük, ellenkező esetben bajba kerülhetnek azok a kis- és középvállalkozások, akik jelentős forrásokat mozgósítottak új üzletük beindításához.