Együtt a Bajnai-párt és a Magyarországi Cigány Párt – az Avason követeltek még több jogot a cigányságnak.

 

Bajnai Gordon pártja, az Együtt 2014 és a Magyarországi Cigány Párt közösen tartott fórumot a miskolci Avas lakótelepen vasárnap megrendezett cigány kulturális napon. Az eseményen résztvevő baloldali politikusok és jogvédők – többek között az Együtt 2014 társelnöke, Juhász Péter valamint Horváth Aladár cigány jogvédő – hangsúlyozták, a cigányságnak alanyi jogon jár minden, illetve részt kell venniük az ország irányításában is. Azokat az iskolákat, amelyek nem vesznek fel cigánygyerekeket bezárással fenyegették meg, miközben ismét egyenlő bánásmódot követeltek. Ennek jegyében a Jobbik miskolci önkormányzati képviselőjét nem engedték kérdezni sem.

Minderről szerdai sajtótájékoztatóján beszélt Jakab Péter jobbikos önkormányzati képviselő, aki maga is ellátogatott a rendezvényre. Kiemelte, több résztvevő és újságíró is kérdőre vonta, amiért megjelent, önkormányzati képviselőként azonban – mint mondta – tudnia kell, mi folyik Miskolcon, főleg akkor, ha provokálják a békés többséget. Szerinte ugyanis abszurd, hogy épp azon az Avason rendeznek „cigány kulturális és közéleti” napot, ahol a fészekrakók évek óta keserítik a többség életét.

Az esemény – ahol délutánra több ezer cigány gyűlt össze – a képviselő véleménye szerint alkalmas volt arra, hogy félelmet keltsen a miskolciakban, különös tekintettel arra, hogy se a rendőrség, se az önkormányzati rendészet nem biztosította a rendezvényt.

Hangsúlyozta ugyanakkor, a látványnál sokkal ijesztőbb volt az, ami elhangzott. A Magyarországi Cigány Párt egyik alapítója például arról beszélt, nekik „alanyi jogon jár minden, ugyanúgy, mint a többségi társadalomnak”, és részt kérnek az ország irányításából is. Horváth Aladár roma polgárjogi vezető eközben az „öntudatos” cigányok összefogására és mozgósítására szólított fel. https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=b7ISW92JkNM

http://www.youtube.com/watch?v=x8yK_EXYct0

A jobbikos képviselő bírálta a Fideszt és az MSZP-t is. Mint fogalmazott, országos szinten ide vezet az a politika, ami 23 éve folyamatosan ad a cigányságnak, de soha nem vár el semmit. „A milliárdokból támogatottak ma már nemcsak segélycsomagokat, ösztöndíjakat vagy új házakat akarnak, de az ország irányítását is akkor, amikor a saját életüket sem képesek megszervezni” jelentette ki. Helyi szinten pedig bebizonyosodott – folytatta a képviselő -, hogy a baloldaltól és a nekik teret adó Fidesztől ugyanazt várhatja az Avas: cigány jogvédelmet, cigány kultúrát, cigány közéletet, és ezzel együtt kifizetetlen számlákat, élhetetlen lépcsőházakat és csődbe ment társasházakat.

„Mi, jobbikosok ezzel szemben csak egy valamit ígérhetünk Miskolcnak: rendet. Mindenki döntse el, melyikre van szüksége” – zárta gondolatait Jakab Péter.