Orgona, az ehető virág

Azt sokan tudjuk, hogy a rózsa vagy az árvácska virága ehető, de ezen kívül még számtalan virág megfordulhat tányérunkon. Természetesen mielőtt fejvesztve rohannánk megtépázni a kertet, nem árt utánaolvasni, hogy mi is az, ami tényleg fogyasztásra alkalmas. Ha biztosra akarunk menni, akkor csak olyan virágokat használjunk fel, amelyeknek ismerjük az eredetét! Azonkívül, hogy szennyezettek lehetnek, általában permetszerekkel is kezelték őket, melyek a virágban felhalmozódhatnak.

Tipp: A szénanáthától és növények okozta allergiától szenvedők lehetőség szerint inkább kerüljék az ehető virágokat!
Amennyiben mi magunk szüretelünk, érdemes ezt hűvös napszakban, a harmat felszáradása után tenni. Csakis teljesen kinyílt, ép virágokból válogassunk. Ami még bimbós vagy már kezd hervadni, azt ajánlatos elkerülni.

Ehető az orgona?

Különös és nekem is meglepő volt, amikor azt mesélte valaki, hogy milyen isteni orgonalevest evett, az egyik neves vidéki vendéglőben. Számomra eddig ismeretlen volt az a tény, hogy az orgona ehető, pedig így van! Na persze különleges íze mellett, páratlan és összetéveszthetetlen illata miatt is használják a gasztronómiában.

Levendulás receptek

Az is meglepő lehet, hogy az orgona hazánkban nem őshonos, valószínűleg Törökországból került hozzánk. Érdekesség, hogy a törökök ezt a növényt lilac-nak hívják, és ebből alakult ki a magyar nyelvben is használt lila szó. Mára már nagyon sok fajtája ismert, a virágok lehetnek fehér, fehér-lila, telt, kék vagy akár sárga színűek is.

Ecet, illatos cukor, szörp

Azt már tisztáztuk, hogy az orgona virága ehető. Az viszont továbbra is kérdés maradt, hogy mégis mit lehet belőle készíteni? Itt csak a képzeletünk szabhat határokat! A már említett leves mellett bátran kísérletezhetünk.

Salátákhoz készíthetünk orgonavirággal megbolondított ecetet. Ehhez a virágszirmokat megmossuk és megszárítjuk. Könnyebben leszedhetőek az illatos, lila virágok, ha előtte kevés ideig hűtőben hagyjuk állni. Beleszórjuk egy üvegbe és felöntjük 3 dl fehérborecet és 2 dl 10 százalékos hagyományos ecet keverékével. Két-három hétig érleljük az ízeket, ez idő alatt néhány naponta összerázzuk. Végül, ha az orgona minden ízét és illatát átadta, akkor egy másik üvegbe átszűrve tároljuk.

Bodzapezsgő

Keksz rózsával és kardamommal

Levendulafagylalt vaníliával és rózsavízzel
A süteményekhez kiváló orgonás cukorkeveréket gyerekjáték elkészíteni. Egyedül az arányokra kell figyelni, ugyanis egy rész orgonavirághoz két rész cukrot kell adnunk, így elkerüljük, hogy idővel benedvesedjen. Néhány napig jól zárható üvegben tároljuk, időnként összerázzuk. Ha a virágok már halványulnak és kezdenek összefonnyadni, akkor átszűrjük a cukrot és a virágokat eltávolítjuk.

Fantasztikus tavaszi hűsítővel szolgálhatunk a gyerekeknek vagy akár a barátoknak az orgonaszörppel. Ennek elkészítése megegyezik a hagyományos szörpével. 4 dl vízben 4 dl cukrot felfőzünk, majd hozzáadunk szintén 4 dl megtisztított orgonavirágot és néhány percig tovább forraljuk. A tűzről levéve egy citrom levét belefacsarjuk és üvegekbe töltve hűtőben tároljuk. Vízzel hígítva szervírozzuk.

Az orgonalekvár elkészítési folyamata hasonló a szörpéhez, annyi különbséggel, hogy a végén valamilyen anyaggal – pektinnel vagy agar-agarral – besűrítjük.