Gúr Nándor szerint dr. Kriza Ákos  és Sebestyén László elhallgatták azt is, hogy 1998-ban a Horn-kormány kormányhatározatban ítélt meg Miskolcnak 1 milliárd forintot a már akkor is indokoltnak látszó Diósgyőri és Semmelweis Kórház szakmai és gazdasági integrációjához. Ezt a pénzt a város akkori KDNP-s vezetése – Kobold Tamás polgármester – visszautasította, pedig akkor mindkét kórházban komoly fejlesztések történhettek volna ebből a forrásból.

 

Elhallgatták azt is, hogy a Diósgyőri és Semmelweis Kórház összevonásának eredményeként a MISEK – még Káli Sándor polgármestersége idején – jogosulttá vált egy uniós pályázat benyújtására, melynek során 5 milliárd forintot nyertek el az úgynevezett kiscsillag kialakítására. A pályázat teljes keretösszege 67 milliárd forint volt, ezt osztották szét 22 kórház között, ebből jutott egy jelentős összeg, 5 milliárd forint Miskolcnak. Mi történt? Jött az önkormányzati választás. Azóta valamennyi kórházban zajlik a fejlesztés, egyedül Miskolcon nem, mert a Kriza Ákos vezette önkormányzat nem kötötte meg a szerződést.

A szocialisták alelnöke felhívta arra is a figyelmet, hogy a jelek szerint Sebestyén László, a diósgyőri választókerület képviselője még a saját választókerületében működő intézményt sem ismeri. Ha ismerné, akkor nem traktálná rémhírekkel a miskolciakat: állításával ellentétben ugyanis Diósgyőrben nem szűnt meg az aktív betegellátás, hiszen a neurológiai és a stroke osztály, valamint a reumatológia változatlanul működik évek óta.

Gúr Nándor hangsúlyozta: a szocialisták mindig az együttműködésre törekedtek az egészségügyi ellátás átalakításakor, azt nézték, miként lehet jobbá, színvonalasabbá tenni a betegek ellátását. Ez így történt az előző, szocialista városvezetés idején is. Éppen ezért visszautasítják, hogy a Fidesz ebben az ügyben is gyűlöletkampányt folytasson, csak azért, hogy leplezhesse az orvosi ügyelet megszüntetésével kapcsolatos visszásságokat.

A szocialisták szerint ugyanis ezt szeretné takargatni a Fidesz az MSZP gyalázásával. Földesi Norbert elmondta: ebben az ügyben dehogyis a betegek ellátásának biztonságosabbá tétele a a városvezetés célja, a döntésnek gazdasági okai vannak. Szerinte minden azért történik, mert privatizálták az orvosi ügyeletet, úgy, hogy a tenderen nyertes cégnek minél inkább megérje az ügyelet működtetése. Eddig ugyanis az önkormányzat szerződött az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral az ügyelet fenntartására, ezért lakosságszám alapján megkapta a pénztártól a normatívát. Ebből a pénzből az önkormányzati tulajdonú városi kórház, a MISEK működtetett két ügyeletet (egyet Diósgyőrben, egyet a Csabai kapuban), úgy, hogy a teljes összegre nem is volt szüksége. Most, hogy a magáncég veszi át a rendszer működtetését, egy ügyelet lesz, feleannyi ambuláns, s feleannyi kijáró orvossal, de ugyanakkora normatívával (hiszen a lakosságszám nem változott). „Ez itt a lényeg: privatizálták a háziorvosi ügyeletet, úgy, hogy már a kiírásnál olyan feltételeket teremtettek a később nyertes debreceni cég számára, melynek alapján igencsak megéri a rendszer üzemeltetése. Szégyelljék magukat, a döntésüket pedig vonják vissza! Hagyják békén a miskolciakat!” – jelentette ki Földesi Norbert.