Kriza: a természeti csapásokat sokszor nem lehet kivédeni, de fel kell készülni rá!

A nagy mennyiségű csapadék  és a várható olvadás vízszintemelkedést okozhat a Szinván és Miskolc egyéb vízfolyásain. 12 helyszínen 3650 homokzsák van készenlétben és fokozott a figyelem az olvadás és a nagy mennyiségű csapadék miatt.

 

Pénteken helyszíni bejárásokon is ellenerőzte Kriza Ákos, Miskolc polgármestere munkatársaival a városi vízfolyásokat. A nagy mennyiségű csapadék és a várható olvadás vízszint emelkedést okozhat a Szinván és Miskolc egyéb vízfolyásain. Az áradás intenzitása függ az olvadás gyorsaságától és a további csapadék mennyiségétől. (archív fotó)

A Szinva vízgyűjtőjére háromszor akkora csapadék hullott az elmúlt időszakban, mint egyébként az év ilyen szakában szokott, ami megnövelte a patak vízszintjét, de jelenleg árvízveszélytől nem kell tartani – mondta el Balogh Gábor, a városháza vízügyi szakreferense.

A Szinva meder partfalerősítésének és mederkotrásának köszönhetően 60-70 cm-el magasabb vízszint sem jelenthet árvízveszélyt, de a Szinva felső szakaszán (Alsóhámor- Lillafüred közötti szakasz, Pecér völgy, Baráthegyalja u., Bölcs utca) a szűk mederszelvényen lezúduló nagy mennyiségű víznek romboló hatása lehet. Éppen ezért ezekre a szakaszokra a város kiemelt figyelmet fordít!

A deponálási pontokon – 12 helyszínen – elhelyezett 3650 homokzsák az azonnali reagálást, a megelőző felkészülést szolgálja, ezért kérik a lakosságot, ne vigyék el a homokzsákokat, hanem azokat szükség esetén a mederpartra helyezzék el! A deponálási pontokat táblák jelölik. A Nádasréten 45 raklap elkészített homokzsák, 540 töltött zsák és 110 tonna homok áll rendelkezésre.

A deponálási pontok: Ómassa, Bükkszentlászló, Lillafüred (buszvégállomás), Molnárcsárda (itt 11 raklap zsák van kihelyezve) Baráthegyalja, Pecérvölgy, Bölcs utca, Szervezet utca vége, Dayka híd, Tapolcán a Lidó árok, Görömbölyön a Dr. Kalocsay Kálmán és Lakatos utcák.

A Városgazda Kft. és a Közterület-Felügyelet 0-24 óráig megerősített figyelőszolgálatot tart.
Az ünnepi hétvégén a Városgazda 20 fővel, a közterület-felügyelet pedig 30 fővel tart ügyeletet, de készenlétben vannak a polgárőrök is. Veszélyhelyzet esetén a Városgazda 600 fővel, a Polgárvédelmi egység pedig 300 műszaki mentővel tudja megkezdeni az azonnali védekezést. A Diósgyőri tűzoltólaktanyában 2 teherautó és két személyszállító van készenlétben.

– Amióta látjuk, hogy ilyen nagy mennyiségű csapadék esett a Szinva vízgyűjtő területén, azóta folyamatosan figyelik munkatársaink a hóolvadást, illetve a vízszintek változását, ezekről rendszeres jelentéseket kapok – mondta el Kriza Ákos. – Most úgy látjuk a helyzet elhúzódott, bár néhány napja még úgy tűnt, hogy a helyzet megoldódott, de az újabb csapadékos időjárás bizonytalanná tette az elkövetkező napokat. Éppen ezért végigjártam az egész várost, ahol korábban problémák voltak, vagy ki is öntöttek a vízfolyások. Most úgy látom rendben lesz minden. Persze a természeti csapásokat sokszor nem lehet kivédeni, de fel kell készülni rá! minap.hu