Alkotmánybíró lesz Morvai jobbkezéből

Juhász Imrét, a jobbikos  Morvai Krisztina korábbi közvetlen munkatársát jelöli a Fidesz Holló András helyére.
A szélsőjobboldali gondolkodásmódjáról ismert Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselőjének korábbi közvetlen munkatársából, a 2006-os őszi események Morvai-féle vizsgálóbizottságának egykori tagjából csinál alkotmánybírót a Fidesz-KDNP.  

 

Juhász Imrét, a Független Rendészeti Panasztestület jelenlegi elnökét jelölte ugyanis a 70. életévét április 2-án betöltő Holló András helyére a parlament illetékes eseti bizottságának kormánypárti többsége.

A Fidesz-KDNP közös választottját a kormánypárti és a jobbikos bizottsági tagok „egyhangú” támogatásával jelölték alkotmánybírónak. Ellenben az MSZP nem vett részt a jelölésben, sőt, mint a miskolci Simon Gábor, a testület szocialista tagja elmondta: pártja semmilyen formában nem is adja a nevét ehhez a kutyakomédiához. „Ebben az ügyben is összeállt a Fidesz-KDNP-Jobbik nagykoalíció” – fogalmazott a politikus, hozzátéve: nem támogatják Juhász alkotmánybíróvá választását, hiszen a jelölt korábbi előélete egyértelműen a kormánypártokhoz, illetve a Jobbikhoz kötődik.

Tény, hogy noha a Fidesz-KNDP számára az utóbbi években a törvényben előírt szakmai kritériumok nem számítottak olyan alkotmánybírák megválasztásánál, ezúttal nem az előírt jogászi tevékenység, illetve szakmai munkásság hiányzik a jelölt önéletrajzából. Juhász 1963-ban született, 1986-ban szerzett jogi diplomát, 2000-ben pedig európai szakjogász másoddiplomát az ELTE-n, és ugyanott védte meg Ph.D. disszertációját 2011 májusában. Tanít is, 21 éve adjunktus az ELTE állam és jogtudományi karának polgári eljárásjogi tanszékén.

Ugyanakkor Juhász 2008. február végén a Független Rendészeti Panasztestület tagja lett, méghozzá a KDNP támogatásával. 2010 júliusa óta a testület elnöki tisztét is betölti, helyettesévé pedig Orbán Viktor kormányfő egykori titkárságvezetőjét nevezte ki. Juhász idén január 1-jétől Magyarország képviseletében az Európa Tanács egyik bizottságának tagja is, korábban pedig két petíciót nyújtott be az EP-hez a szlovákiai Benes-dekrétumok hatályon kívül helyezése érdekében. A leendő alkotmánybíró a Morvai nevével fémjelzett Civil Jogász Bizottság (CJB) alapító tagja is volt, sőt, a 2006-os őszi események feltárására létrehozott vizsgálóbizottság jelentésének nemzetközi emberi jogi tárgyú fejezetét is ő jegyzi.

Juhászt jövő héten hallgathatja meg az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága, ezt követően választja meg a kétharmados többség, 12 évre.