Több blog is értetlenkedik, hogy miért lett ennyire sürgős a pénznyerő automaták betiltása; vajon a konzertatív-keresztény értékrend és a jó erkölcsök diktálják, hogy a kormány lemondjon 30 milliárd forintról és néhány száz (ezer) munkahelyről, esetleg magasabb szintű gazdasági és politikai érdekek is közrejátszanak? Egyes vélemények szerint ezzel pár cég kezére szeretnék átjátszani a szerencsejátékból származó bevételt, és távol álljon blogunktól, hogy újabb összeesküvés-elméletet kreáljunk, de egy igen érdekes résszel gyarapítanám a történetet.

 

A kulcsszó pedig nem más, mint a magyar futball. Nem is kell olyan messzire visszamenni.

Köztudott, hogy Orbán Viktor imádja a futballt, és régóta nagy szurkolója Székesfehérvár csapatának, a Videotonnak. Minden bizonnyal csak a véletlen műve, de Orbán miniszterelnökségével elkezdett ömleni a pénz a Videoton csapatába: hirtelen a magyar pénzügyi körök legbefolyásosabb vezetői rádöbbentek, hogy bizony ők is hatalmas Videoton szurkolók, ezért elkezdték a Vidit szponzorálni: MOL, OTP, na meg, mint blogunk régebben írta, itt szépen megfér egymás mellett a Strabag és a Közgép is. Magyar szinten óriási pénzek mennek a csapathoz, amelyek edzője a világhírű Paulo Sousa, és amelyik zsebből vásárolja ki-igazolja le nemcsak a hazai élmezőny színe-javát (Torghelle, Haraszti, Kovács), de sokszor még nemzetközileg is jegyzet neveket is (Caneira, Oliveira). Akárhogy is nézzük, a magyar bajnokságban jelenleg a Videoton messze a legtehetősebb csapat.

De hiába a sok pénz, a csapat csak részeredményeket tud felmutatni: a legnagyobb siker az idei EL csoportkörbe jutás, de ezen túl maximum csak egy igen érdekes körülmények között megnyert Szuperkupa-győzelmet tud a Videoton felmutatni, valamint egy bohóc-Ligakupa győzelmet, mást nem. A bajnokság és a kupagyőzelem továbbra sem övék, hanem a nagy riválisé, a Debrecené. Ráadásul az idei év sem úgy megy, ahogy kellene, a bajnokságban elég sok pontot bukik el a Videoton, pedig anyagi helyzetük alapján le kellene tarolniuk a hazai mezőnyt.

És itt kapcsolódik a történet a játékgépekhez: a fő rivális, a Debrecen csapatának legnagyobb tulajdonosa és egyben főszponzora, Szima Gábor játékgépekben utazik (micsoda véletlen egybeesés), és a játékgéptörvénnyel pont az ő lába alól húzzák ki a szőnyeget. Ha életbe lép a törvény, Szima elesik ettől a bevételi forrástól, és ebből kifolyólag a Debrecen csapatának sem tudna annyi pénzt juttatni, mint korábban, rosszabb esetben pedig pénzügyileg kénytelen lenne kiszállni a csapatból, és a Debrecen elvesztené legfőbb szponzorát. Ez gyakorlatban azt jelentené, hogy a Loki kénytelen lenne eladni piacképes játékosait, meggyengülne, és ezzel a Videoton leírhatna egyet a főbb ellenfelek közül (olyan túl sok ilyen nincs, maximum még a Győr).

Pusztán a képzelet szüleménye lenne a fenti történet? Elképzelhető, de aki ismeri a mai magyar politikát, simán el tudja képzelni, hogy ez is közrejátszik a dologban.