Előre elnézést kérek a normálisan gondolkodó devizahitelesektől illetve mindazoktól, akik rendesen fizetik a hiteleiket, de nem tudok szó nélkül elmenni az ilyen-olyan devizahiteles pertársaságok mellett. A legtöbb ugyanis azt sem tudja mit akar, csak „történjen már valami!” alapon működik.

 

Olvasom az Origo cikkét, ahonnan megtudhatjuk, hogy a végső cél a devizahitelek megszüntetése. Oké, legyen semmis az egész! De akkor tessék kiköltözni a devizahitelből megvett lakásból, visszaadni az autót, azaz ne csak a devizahitel legyen semmis, hanem az összes ezzel összefüggő szerződés is! Vagy netán úgy képzelik el a szerződés semmisségét a kedves perelő devizahitelesek, hogy fizetni már nem kell semmit, de a lakás-autó meg minden más a tulajdonukban marad? Remélem, ilyet senki nem vár el, pláne nem olyat, hogy az állam cinkosan összekacsint a devizahitelesekkel, hogy „rendben, mostantól nem kell fizetni semmit”, mert ez a forinthitelesek, meg az önerőből tulajdont szerzett emberek arculköpése lenne. Most azt a részt hagyjuk, hogy vajon a gyakorlatban hogyan nézne ki a semmissé tétel, ahogy erre a cikk is utal a végén.

Persze van más megoldás is, például a forintosítás. Ez így elsőre jól hangzik, de nem biztos, hogy a kedves ügyfél örülne neki, ha forintkamatokkal, mostani árfolyamon váltva forintosítanák hitelét. Lehet, sőt, érdemes lenne megpiszkálni az ilyen-olyan kezelési és egyéb mellékes költségek és az egyoldalú kamatmódosítások témakörét is, igaz, itt a bank jogosan érvelhetne azzal, hogy az ügyfél a szerződés aláírásakor tisztában volt ezekkel – ott van leírva, tessék csak megnézni!

Aztán ott van az a témakör, hogy uzsorakamatot szednek-e a bankok vagy sem. Tipikus példa: „ötmilliót vettem fel, eddig visszafizettem négyet, és még most is tartozom néggyel, mi ez, ha nem uzsorakamat?” A Kiszámoló blognak van erre egy remek példája: ha felveszel 12 millió forintot 10%-os kamatra, akkor havonta mekkora pénzt fizetsz kamatra? Könnyen kiszámolható, éves szinten 1,2 milliót, havi szinten 100.000 forintot! A kamatos kamat meg egy ennél is csúnyább dolog… csak sajnos sokan nem tudják, bele sem gondolnak abba, hogy mit is jelent a kamat, és miért van az, hogy az ember már visszafizetett egy csomó pénzt, de még mindig rengeteggel tartozik. Szerintem a pertársaságok kezdhetnék ott, hogy elmagyarázzák tagjaiknak, mi is az az árfolyamkockázat, mit jelent gyakorlatban a kamat, és mit jelent az „addig nyújtózkódj, amíg a takaród ér” mondás a hitelek terén (nem, nem azt, hogy ne vegyél fel hitelt, hanem hogy ésszel vegyél fel hitelt!), ha már a szerződéskötés előtt nem sikerült.