Az épülő Csillagpont Kórház bejárásáva l vette kezdetét ebben az évben a Semmelweis ünnepség a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban. Az épülő tömb megtekintését követően a kórház kultúrtermében átadták főigazgatói dicséreteket és előléptetéseket, valamint Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter Semmelweis díjat adott át Csiba Gábor főigazgató főorvosnak.

 

A program elején Balog Zoltán miniszter Csiba Gábor főigazgató főorvos vezetésével bejárta a Csillagpont Kórház épülő új tömbjét, megtekintette a kivitelezés jelenlegi készültségét. Mint arról korábban beszámoltunk, több éves előkészítés után a Csillagpont projekt építési munkái múlt év szeptemberében kezdődtek meg, az új épületet a tervek szerint egy év múlva, 2013 áprilisában adják át.

Az új, ötemeletes központi épülettömbben jelenleg az épületgépészeti munkák folynak, valamint ezzel párhuzamosan megkezdődtek a belsőépítészeti munkák, de a kórház homlokzata is körvonalazódik már éppúgy mint az tetőn létesített helikopter-leszállópálya. A projekt keretein belül környező épületeket felújítják, ezeket zárt folyosók kötik majd össze a központi tömbbel. A kiürített épületek más, kórházközeli, humán funkciókat kapnak. Jelenleg az új központi tömb mintegy hétmilliárdos építési munkái zajlanak, a további összegeket átalakításokra, műszer- és eszközbeszerzésekre, informatikára fordítják.

Az intézmény területén kevesebb épületben, összességében mintegy négyezer négyzetméterrel kisebb területen folyik majd a gyógyítás – viszont sokkal hatékonyabb és korszerűbb, európai színvonalú körülmények között. Az összességében mintegy 15 milliárdos fejlesztésnek köszönhetően az intézmény a régió progresszív ellátási centrumává válik.

A bejárást követően a hagyományosnak mondható forgatókönyv szerint zajlott a Semmelweis ünnep a kórház kultúrtermében. A rendezvényen először a történelmi egyházak képviselőit – Mikolai Vince esperest (római katolikus egyház), Kaulics László főhelynököt (görög katolikus egyház), Szőnyi Tamás esperest (református egyház) és Sándor Frigyes esperest (evangélikus egyház) – Kriza Ákost, Miskolc polgármesterét, Patkó Gyulát, a Miskolci Egyetem rektorát, valamint a megjelent országgyűlési képviselőket, Csöbör Katalint, Nagy Kálmánt, Sebestyén Lászlót és Zsiga Marcellt köszöntötték.

Semmelweis Ignác az egészségügy őse

Nagy Kálmán osztályvezető főorvos elmondta, Semmelweis Ignác önmagában egyesíti az orvosok és az ápolók áldozatkészségét, őse ő a mai egészségügynek.
– Az igazi orvos, az igazi ápoló saját érdekeit mindig a betegek mögé helyezi. Ilyen volt Semmelweis Ignác és ilyenek a mi kórházunk dolgozói is – hangsúlyozta Nagy Kálmán.

Az osztályvezető főorvos párhuzamot vont a Semmelweis Ignác által végzett munka – mely megújította, forradalmasította az egészségügyi ellátást – és a magyar kormány munkája jelenlegi között. Mint mondta, a kormány hazánk megújítására vállalkozott, és ennek első nyomai már az egészségügyben is tetten érhetők, bár tény, hogy a legjelentősebb átalakulás még csak most kezdődik.
– A betegeknek a lehető legmagasabb szintű ellátást próbáljuk nyújtani egy olyan, Európában is egyedülálló úton, melynek során mi nem a magánbiztosítókat részesítettük előnyben, hanem a beteg embereket – mondta Nagy Kálmán.

Betegközpontú egészségügyi megújulás

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter kiemelt jelentőségűnek nevezte az egészségügy megújítását, mint mondta, ez a legnagyobb szociális ellátórendszere hazánknak, amelynek úgy kell működnie, hogy a beteg a legjobb ellátást kapja.
– Amikor egy beteg segítségért fordul az orvosokhoz, ápolókhoz, mindig fél, önöknek pedig az a feladata, hogy a betegségről alkotott aszimmetrikus képet feloldják, a beteg minél többet megtudjon a betegségéről és lehetőségéről – hangsúlyozta Balog Zoltán.

A politikus elismerően szólt Semmelweis Ignácról, az egészségügy megreformálásában elért szerepéről, de mint mondta, a nagyságát csak később ismerték fel, kitartása makacssága, és az emberek gyógyításának akarata nélkül nem érhette volna el a célját.
– Minden jelentős változás erős ellenállásba ütközik, és hitem szerint ma is ilyen időket épünk. Újra kell építeni az egész egészségügyi rendszert, de úgy, hogy mindenkivel közös nevezőre tudjunk jutni, az ágazatban dolgozókkal együtt, közösen kell véghez vinni ezt a feladatot – hangsúlyozta Balog Zoltán.

A miniszter méltatta a megyei kórház vezetését és dolgozóit egyaránt. Mint mondta, mikor belép valaki ma az intézmény főbejáratán építkezést lát, valamint olyan embereket, akik értik a munkájukat, hisznek benne.
– Az önök hozzáállása példaértékű. Önök a betegek megmentői, a betegeket helyezik a központba. Hiszem, hogy az egészségügy megújítását sem lehet másként elvégezni csak úgy, ahogy önök a gyógyítást végzik – hangsúlyozta Balog Zoltán. A miniszter szólt arról is, hogy a test mellett a léleknek és a szellemnek egyszerre kell gyógyulnia, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban pedig erre módja, lehetősége van a betegeknek, hiszen tudomása szerint sehol az országban nem működik olyan jól a kórházi lelkigondozás (melyben az egyházaknak kiemelkedő szerepe van), mint Miskolcon.

Beszéde végén Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter Semmelweis díjjal ismerte el Csiba Gábor főigazgató főorvos elmúlt években, a kórházért tett munkáját (ez a miniszter által – adható legmagasabb szintű szakmai elismerés).  írja a minap.hu