A Környezetvédelmi Felügyelőség szakmai állásfoglalást adott ki a Miskolc Megyei Jogú Város Jegyzőjének a Miskolc Lyukó városrészben lévő hatósági ellenőrzéshez.

– A jelenlegi állapotok miatt a legfontosabb cél, a Miskolc város vízbázisának védelme hiúsul meg,

– Lakhatásra alkalmatlan ingatlanok esetében a Jegyzőnek intézkedési kötelezettsége van, mint építési hatóság,

– Lakcímkártyát csak lakás esetében lehet kiadni,

– Az önkormányzat képviselőtestülete által megalkotott 32/2011. (X.21) rendelet alkotmánysértő,Tisztelt Sajtó! Tisztelt Érdeklődő!

Részletek:

Mint ismeretes Miskolc Lyukó térségében hatósági ellenőrzés lett elrendelve, melyen egyesületünk ügyféli jogálláskeretében részt vett. (Ennek hatására a Miskolc Építési Osztály az eljárást nem tudta, tudja lezárni az eddigi szokásos módon. „Az ellenőrzött helyszíneken nagyobb szabálysértést nem észleltünk, az apróbb szabálytalanságok tekintetében az intézkedés megtörtént” Megjegyzés: Az utóbbi két évben legalább 4 nagyobb helyszínen bizonyítottan így lett lezárva az ellenőrzés.) Miskolc Város jegyzője szakmai állásfoglalást kért újra a Környezetvédelmi Felügyelőségtől. Környezetvédelmi Felügyelőség 2011 április 04.-én már megadta hasonló tárgyú tájékoztatását, de mivel azt az Önkormányzat Jegyzője nem értette meg, ezért újabb, részletesebb tájékoztatás keretében a 20132-2/2011. ikt. Sz. szakmai állásfoglalásában megismételte, az alábbiak szerint:

https://acrobat.com/app.html#d=rxij21fTIEerEN3fwJKvHQ

Megjegyzés: A vízbázisvédelmi védőidom határozat 1987.-től, a hulladékgazdálkodási törvény 2000. évtől hatályos. Dr Fülöp Sándor JNO 565-2/2010. ikt.sz. állásfoglalását, mely a Környezetvédelmi Felügyelőséggel megegyező szakvélemény 2010 decemberében megküldtük Miskolc Jegyzője számára.

1./ Az ingatlan tulajdonosa, birtokosa vagy használója köteles az ingatlanán keletkezett folyékony hulladékot a jogszabályban előírt módon – szigetelt szennyvíztárolóban – gyűjteni, továbbá a begyűjtésre feljogosított hulladékkezelőnek – MIVÍZ szippantókocsi – átadni.

Miskolc MJV Önkormányzata köteles rendeletet alkotni és a közszolgáltatást biztosítani. Az ellenőrzése szintén önkormányzati hatáskör, melyet a kormányhivatal B-HAT/246-10/2011 sz. határozata is megerősített. A szennyvízkezelés másképp nem gyakorolható, és a jelenlegi állapotok miatt a legfontosabb cél, a Miskolc város vízbázisának védelme hiúsul meg. A lakosokkal kizárólag akkor köthető meg a közszolgáltatási szerződés, amennyiben rendelkeznek szigetelt szennyvíztárolóval, mivel a szerződés elemi feltétele a környezet szennyezést kizáró hulladékgyűjtő megléte.

Miskolc Lyukó városrészre is vonatkozik a 20.540/1987 sz. határozat, melynek értelmében szennyezőanyag elhelyezését, szennyvizek elnyeletését a fedett karsztban meg kell tiltani. A védőidom határozat alapján a jelenlegi gyakorlat szerinti elhelyezés (szikkasztás) vízbázis védelmi szempontból nem fogadható el.

2./ A hatósági ellenőrzésből – jegyzőkönyveiből is – megállapítható, hogy a lakhatás alapfeltételei hiányoznak. A szakvéleményben részletezett jogszabályok alapján Miskolc MJV Jegyzője, mint építéshatóságnak kell eljárni.

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerint Jegyzőnek le kell folytatni a szükséges építéshatósági eljárásokat és előírni a szükséges intézkedések megtételét. Amennyiben lakhatásra kívánnak használni egy ingatlant, akkor meg kell építeni a szükséges közműpótló létesítményt (szigetelt szennyvíztároló) ahhoz, hogy – más feltételek teljesítése mellett – lakhatásra alkalmassá váljon.

3./ Lakcímbejelentéssel kapcsolatban Felügyelőség meggyőződése is az, hogy jogszabály egyértelműen és félre nem érthető módon rendelkezik arra vonatkozóan, hogy lakcímkártyát csak lakás esetében lehet kiadni, (ettől eltérő gyakorlat kimeríti a hivatali visszaélés fogalmát) továbbá szintén Jegyzőnek van hatásköre a lakhatáshoz való jogot felülvizsgálni és törvény szerint érvénytelen a bejelentett lakcímadat, amennyiben Jegyző megállapítja, hogy a bejelentett lakcímadata nem valós. (Mivel nincs is lakás, ebből megállapítható, hogy nem is lehet valós a bejelentett lakcímadat.)

4./ Az önkormányzat képviselőtestülete által megalkotott 32/2011. (X.21) rendelet alkotmánysértő, mivel a szennyezést jelentő ingatlanok többsége eleve kiesik a helyi rendelet hatálya alól.

Jogi értelemben az önkormányzati rendelet szerint a tárgyalt ingatlanokon nem keletkezik „települési kommunális folyékony hulladék”, valamint a lakásként használt építmények egy része nem számít kibocsátó ingatlannak. A fenti ingatlanok azonban nagyon is valóságos szennyezést folytatnak és az itt keletkező (folyékony) hulladék összetevőit tekintve megegyezik a vízzáróan kialakított szennyvíz tárolókban összegyűjtött szennyvizekkel. További probléma, hogy a rendelet tárgyi hatálya csak az ideiglenes tárolásra szolgáló vízzáró közműpótlókban tárolt folyékony hulladékra terjed ki, a nem vízzáró kivitelben elkészült tárolókra nem. Figyelembe kellett volna venni, hogy a már meglévő tárolók jelentős része nem vízzáró, így ezek szintén kiesnek a rendelet hatálya alól.

Megjegyzés: Környezetvédelmi Felügyelőség még nem hallott arról a hivatalos miskolci önkormányzati álláspontról, hogy idővel a fekália szigetelő hatást fejtene ki.

A rendelet egyenesen kihagyja a korábbi rendeletben szabályozott vízzáró létesítmény kiépítésének kötelezettségét, ezzel a korábbinál is bizonytalanabb helyzetet teremt.

A fentiek miatt meghiúsul a szabályozás célja, az összegyűjtött szennyvíz ártalommentes elhelyezése, vagyis Miskolc város vízbázis védelme.

Miskolc 2011. 12. 28

Tisztelettel:

Szemes István

Elnök

Települések Megmaradásáért Egyesület

Miskolc

Bővebben:

http://www.miskolcmegmaradasaert.eoldal.hu/