A klímánk hűtéskor hőt

szállít a hűtött térből a külvilág felé. Egyszerű – és ésszerű – gondolat, hogy ez megfordítva is működhetne. Működik is!

 

Egy egyszerű kis szerkezet beépítésével megfordítható a folyamat, így most a külső térből szállítható a hőmennyiség a belső tér felé – tehát a készülék fűt. A megoldás egyetlen problémája, hogy mások a körülmények nyáron, amikor hűteni akarunk, és mások télen, amikor fűteni – hívja fel a figyelmet a klima-online.hu.

A szakportál érvelése szerint nyáron kb. 24 C-os az helyiség, ahonnan elszállítjuk a hőt, és mondjuk 35 C ahova szállítjuk. Télen, mondjuk -10 C a külső hőmérséklet, ahonnan hőt kell elvonni, és kb. 22 C, ahová szállítani kell. Nem nehéz belátni, hogy könnyebb a 24 C-os levegőt lehűteni 1-2 C-kal, mint a -10 C-osat. Éppen ezért a sztenderd – ki/bekapcsolós – berendezések nem alkalmasak arra, hogy +5 C alatti külső hőmérséklet esetén fűtési üzembe működjenek.
A klímával való fűtés még a legrosszabb esetben is háromszor annyi fűtési teljesítményt eredményez mint amennyi elektromos áramot fogyaszt. És ez a szám akár ötre is felmehet. Egyet fizet, ötöt kap!