Európa gazdasági és politikai szereplői megdöbbentek azon, hogy a görög miniszterelnök januárban népszavazást akar tartani a múlt héten elfogadott megállapodásról és hitelprogramról.  A görögök többsége ugyanis – a közvélemény-kutatások szerint – elutasítja a megállapodást. Elemzők szerint ha a referendumon az új program nem kap elegendő támogatást, Görögország fizetésképtelenné válik, és valószínűleg ki kell lépnie az euróövezetből. Szerdán válságtanácskozás lesz.
A görög miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy népszavazást tartanak a múlt heti európai uniós csúcson elfogadott, a görög adósság egy részének leírásáról, illetve az új hitelprogramról szóló megállapodás jóváhagyásáról. Jeórjiosz Papandreu hozzátette: „a görög nép akarata kötelező lesz a számunkra”. A bejelentés előzménye, hogy múlt pénteken Görögország számos városában nagyszabású tüntetések voltak a hitelmegállapodás következményei ellen.
Egy görög kormányforrás szerint a népszavazást januárban tartják meg, ezt megelőzően azonban pénteken bizalmi szavazást tartanak a hitelmegállapodásról a 300 fős parlamentben, ahol időközben 152 tagúra csökkent a kormánytöbbség, miután egy újabb képviselő távozott a kormánykoalícióból. A káoszt mutatja, hogy a miniszterelnök még Evangélosz Venizelosz görög pénzügyminisztert sem tájékoztatta népszavazási terveiről.
Forrás: www.hvg.hu