2011. áprilisA Főépítész bejelentette , hogy a Gömöri pályaudvarra költözik a két busz-pályaudvar a Búza térről.
Kiderült, hogy Zsiga képviselő mellett törvénytelenül vett fel közpénzt Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő is. Őt is pártja etikai bizottsága elé állították.
Bár évek óta tart a Diósgyőr Lillafüred kiemelt projekt előkészítése, mégis áprilisban még mindig kérdéses volt, mi lesz a Diósgyőri vár sorsa? Áprilisban bejelentették, hogy a vár megújulhat egy 2,4 milliárd forint összköltségű uniós programnak köszönhetően. Sajnos azonban a várt Lillafüredi összekötő fejlesztés elmarad, mint Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezetője elmondta, „a változások a leghangsúlyosabb elemet, a Diósgyőri várat és környezetét érintik.”
Áprilisban az is kiderült, hogy Miskolc az Észak – Déli villamosvonal helyett – melyet korábban Nagy Kálmán nem támogatott – a „városi és elővárosi kötöttpályás közlekedési rendszer fejlesztése Miskolcon és térségében” címmel előkészítő kiemelt projektben vesz részt.
Az áprilisi közgyűlésen kiderült, Kriza polgármester a Bona-Cura Bt.-ben 96 százalékos tulajdonos, a Krila-med Kft.-ben pedig 50 százalékban alapító tulajdonos. De nemcsak tulajdonosa a társaságoknak, hanem vezető tisztségviselője is. A Bona-Cura Bt-ben üzletvezető, a Krila-med Kft.-ben pedig ügyvezető.
„Tisztelt Közgyűlés, remélem, hogy a Bizottság ma elvégzi a munkáját, és megállapítja azokat a tényeket, amelyeket a jogszabályokból, illetve a vagyonbevallásomból, illetve a cégjegyzékből ki lehet olvasni és levonja a következtetéseket. Természetesen bármilyen következtetést von le ezt a bizottság, én vetem magamat alá, egyértelműnek tartom, hogy a jogszabályi megfelelőség az kötelező, mint ahogy az alpolgármester úr is jelezte, hogy habár tényleg ügyvezető vagyok két gazdasági társaságban, semmilyen vagyoni előnyöm ebből személy szerint nincs, nem veszek fel, s ki semmiféle pénzeszközöket, nem is tevékenykedem benne aktívan, de ezt majd a bizottság megállapítja, hogy erről szavazni fog a közgyűlés.”- mondta Kriza polgármester a közgyűlésen.
Annak ellenére, hogy Kriza polgármester maga ismerte el a tényeket, a frakcióvezető úgy tájékoztatta a képviselőket, hogy Kriza évek óta megszüntette ügyvezetői tevékenységét a Krila-Med Kft.-ben a Frakció felmentést adott a polgármesternek a Bona Cura-ban való tisztségére és az ügyet lezárták.
Még ugyanezen a napon beadta felmondását Szabó Tamás, a Miskolc Holding vezérigazgatója. A távozás oka, hogy Kriza polgármester szerint Szabó nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, a holdingban tovább folytatódott a pénzszórás, akkora összegeket vettek fel egyes emberek, hogy az lecsapta a biztosítékot. Ugyanezen a napon lemondott elnöki tisztségéről Márkus Zsolt Endre, a Miskolc Holding Zrt. elnöke is, valamint több kollégájuk is.
Szintén áprilisban kiderült, hogy egy német drótgyár létesít üzemet Miskolcon, az üzem várhatóan 2013 év végéig megnyílik és ez minimum 50 új munkahelyet jelent majd a közeljövőben.
Pfliegler alpolgármester április végén kifejezte reményét, hogy mihamarabb olyan fürdőkomplexum épül meg a Selyemréten, mint amilyennel Hajdúszoboszló, Tiszaújváros vagy Debrecen már hosszú évek óta rendelkezik. Hozzátette: a városvezetés terveiben azonban nemcsak ennek az egy fürdőnek a fejlesztése szerepel, de szeretnék hamarosan a Diósgyőri Várfürdőt is továbbépíteni, valamint a tapolcai strandot újranyitni.
A Turizmus trend szerkesztősége eredményt hirdetett az általa kiírt Iránytű kommunikációs versenyben, ahol Miskolc hármas sikert ért el. Miskolc turisztikai-kulturális kiadványa, a 2011 MiskolcON 2. lett a non-profit nyomdatermékek kategóriában.
Hat év börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság Gergely Zsoltot, a megyei közgyűlés korábbi fideszes alelnökét, hat évre a közügyek gyakorlásától is eltiltotta a bíróság, valamint 43 millió forint kártérítés megfizetését rendelte el – mindezt maga az érintett jelentette be.
Az ügyvezető teendőket eddig ellátó Nagy Béla korábban bejelentett lemondását elfogadták a DSM Nonprofit Kft. taggyűlésén a tulajdonosok képviselői, és helyére új ügyvezetőt választottak Szélyes Domokos személyében, aki egyben a város vagyonkezelő cégének, a Miskolc Holding Zrt. tulajdonában lévő, Miskolci Ingatlangazdálkodó Zrt. vezérigazgatója.
Szintén áprilisban nevezték ki a Miskolci Városi Sportiskola Nonprofit Kft. új ügyvezető igazgatóját, dr. Szabó Brigittát .
Újra az országos médiában Zsiga Marcell: A Blikk arról ír, hogy a miskolci képviselő apja és testvére is városi megbízatásokat kapott. A Blikkszerint dr. Zsiga Marcell miskolci országgyűlési képviselő és miskolci alpolgármester édesapja, Zsiga Gábor a városi távhőcégnél, az önkormányzati tulajdonú Mihő Kft.–nél kapott állást. A Blikk rámutat: „Zsiga Gábort éppen nagyjából egy hónappal azután vették az önkormányzati céghez, hogy fia alpolgármester lett a városban”. A lap szerint nemcsak a képviselő-alpolgármester édesapja, hanem testvére is pozícióba került. Zsiga Zoltán a szintén városi tulajdonban lévő Miskolci Sportcsarnokban dolgozik.A Blikk próbálta elérni a képviselőt is ebben az ügyben, ő azonban – mint írták – nem reagált megkeresésükre. A lap arra volt kíváncsi, hogy dr. Zsiga Marcell, aki miskolci alpolgármesterként többek közt a sportért is felel, közbenjárt-e bármilyen módon akár édesapja, akár testvére foglalkoztatásának ügyében. A lap kereste a politikus ügyében a Fidesz országgyűlési frakcióját is. Arra voltak kíváncsiak, mit szólnak hozzá, hogy hónapokon át több helyről vett fel költségtérítést törvénytelen módon, illetve, hogy mit szólnak rokonai megbízásaihoz, ám a frakciótól semmilyen választ sem kaptak.
A közgyűlés döntése értelmében dr. Csiszár Miklós lett a város jegyzője.
A miskolci tűzoltók értetlenül állnak az előtt, hogy a távirati iroda tudósítása szerint dr. Csiba Gábor, a miskolci megyei kórház főigazgató-főorvosa szerint a tűzoltók gyakorlatilag szétverték az intézmény egyik felvonóját, s ő ezt felháborítónak tartja. A kórházigazgató az MTI-nek azt is mondta, hogy a kórházat nem értesítették az elakadt liftről, noha az intézménynek is van kárelhárító rendszere. A szabályoknak megfelelően zajlott az a mentési akció, amely során a liftbe szorult beteget szabadítottak ki a tűzoltók a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban április hatodikán – áll a kórház, valamint a megyei katasztrófavédelem által kiadott közös közleményben. A kórház igazgatója elnézést kért a tűzoltóktól az esemény után tett esetleg bántó kijelentéseiért, de hozzátette: akkor is az életmentést tartotta a legfontosabbnak, ám ez nem derült ki a híradásokból.
Megszüntetik a melegvízszolgáltatást, az ivóvízfogyasztást pedig korlátozzák Miskolcon, a Szilvás utca 2. alatti társasházban. A kizárás, illetve a korlátozás csak azokat érinti, akik nem fizetnek a szolgáltatás után, s 90 napon túli tartozást halmoztak fel. Minderről Dobos Tímea, a városháza szóvivője tájékoztatta a médiát. A 10. emelet 5-ös számú lakásának lakói nem értettek egyet az intézkedéssel: úgy gondolták, ha nem kaphatnak melegvizet, hát lopnak. Hozzá is láttak a munkához, ekkor történt a baj: a szakszerűtlen beavatkozás miatt a rendszerből sugárban tört elő a víz, s ömlött lefelé az 5-ös számú lakásokon keresztül egészen a földszintig. A megrémült lakók először a Mivíz szakembereit hívták, de ők nem tudtak beavatkozni, mert nem a cég vezetékeit rongálták meg a tolvajok. Az illetékes a Mihő volt, ám mire ők közbeléptek, addigra több száz liter víz elfolyt.
Az előzetes tervektől eltérően – miszerint a Fáy András Közgazdasági Szakközépiskolát, a 4. Számú Istvánffy Gyula Általános Iskolát, a Vörösmarty Általános Iskolát, valamint a Weöres Sándor óvodát adta volna át a város különböző egyházaknak – mégsem tárgyalta a közgyűlés a négy oktatási intézmény egyházi kézbe adását. Állítólag azért nem, mert több törvényességi kifogás is érkezett az előterjesztésekkel kapcsolatban. Ahhoz ugyanis, hogy az intézményeket egyházi fenntartásba adják, előbb ezt a helyi jogszabályt kell módosítani. Ilyen jellegű módosító javaslatot azonban nem terjesztett a közgyűlés elé a városvezetés. Az előterjesztés szerint a fenntartói jog átadása mellett eladták volna az ingatlanokat is, a Fáy esetében 40 millió, a Vörösmarty iskola esetében 25 millió, az óvoda esetében pedig 8 millió forintos vételárat megjelölve. Csakhogy a polgármesteri hivatal által felkért értékbecslő korábban megállapította, hogy a Fáy épülete és a hozzá kapcsolódó földterület 941 millió 400 ezret, a Vörösmarty iskola 902 millió 900 ezret, az óvoda pedig 84 millió 300 ezret ér.
813 millió forintból újabb 1143 panellakás újulhat meg Miskolcon. Ez azonban csak a 2009-es pályázatok első fordulós döntése, a többi, még el nem bírált pályázat ügyében az év második felében dönt a Zöld Beruházási Program – jelentette be Kriza polgármester a városházán. Mint mondta, az értékeléskor Miskolcot kiemelten kezelték, hiszen az országosan megítélt támogatások közel 10 százaléka a borsodi megyeszékhelyre érkezett.
Lakossági fórumot tartottak a Selyemréti Strandfürdő jövőjéről. Czinkné Sztán Anikó, a Miskolci Turisztikai kft ügyvezetője rögtön az elején leszögezte: a beruházást nem a jelenlegi városvezetés indította el, a folyamat pedig megváltoztathatatlan és visszafordíthatatlan. „Mindent elkövettünk annak érdekében, hogy olyan megoldásokat építsünk be a projektbe, amelyek a mi véleményünk szerint kimaradtak a tervezésből, de sem a pályázat kiírója, sem a közreműködő szervezet nem támogatta elképzeléseinket” – mondta a cégvezető. Ez tehát azt jelenti, hogy azok a tervek valósulnak majd meg, melyeket a közel két évvel ezelőtt készült pályázathoz nyújtott be a város. Az ügyvezető nem győzte hangsúlyozni, hogy az előző vezetés úgy pályázott a végül is elnyert 500 millió forintos forrásra, hogy ahhoz az önerő, csak papíron volt biztosított. (Az EU-hoz benyújtott pályázatok elbírálásánál elképzelhetetlen, hogy a megfelelő önerő igazolása nélkül pozitív bírálatban részesül a pályázó.)
A polgármester összeférhetetlenségi ügyében törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett dr. Simon Gábor. Kérte, hogy a hivatal vizsgálja ki a polgármester összeférhetetlenségi ügyét, s állapítsa meg a törvénysértést.
Szemetet gyűjtöttek a miskolci polgármesteri hivatal és a holding vezetői, dolgozói Miskolcon. A Tavaszi szél – takarít a város című akciósorozathoz csatlakozva a miskolci polgármesteri hivatal és a Miskolc Holding tagvállalatainak munkatársai, a lakossággal közösen, az Avason takarítottak.