„A miskolci városvezetés nem kíván tudomást venni az Európa legnagyobb népviseleti gyűjteményét is felvonultató Lézerpont Látványtár létezéséről. Turisztikai kiadványaiban nem népszerűsíti, a városi rendezvényekben semmilyen szerepet nem szán neki. Ez sajnos azt jelenti, hogy nincs garancia a jelentős kulturális értéket képviselő tárlat egyben tartására. Ha a helyzet nem változik, kénytelen leszek lépéseket tenni annak érdekében, hogy a kárpát-medencei népviseletekből kiállított, 340 komplett viseletet, s további 4000 régi textíliát tartalmazó gyűjteményt, valamint a 10 témacsoportba rendezett több mint 10 ezer tárgyat megmentsük az utókor számára. Akár azon az áron is, hogy azok más városba, más országba kerülnek” – jelentette ki Barna György, a Lézerpont Látványtár tulajdonosa, aki itthon és a határon túl, 40 éven keresztül gyűjtögette, vásárolgatta össze a ma már felbecsülhetetlen értékű tárgyait.

A gyűjtő-tulajdonos elmondta: a gyűjtemény ügyében többször is megpróbálta felvenni a kapcsolatot a tavaly megválasztott városvezetéssel, ám minden próbálkozása sikertelenül zárult. Teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy Miskolc új önkormányzatát nem érdekli, mi lesz a gyűjtemények sorsa, s az sem, miként lehetne a városi turisztika szolgálatába állítani a most is látogatható kiállítást. „800 négyzetméteren működik Miskolcon a Lézerpont Látványtár. Az említett népviseleti gyűjtemény mellet itt látható még például az ásványtárunk, az eltűnő kismesterségek tárlata, az irodagép-történeti tárlat, az optikatörténeti gyűjtemény, vagy a 1945 és 1968 közötti időszakban gyártott és használt tárgyakból összeállított kiállítás. A közismerten pénzhiányos időszakban kézenfekvő lenne, hogy azokat a lehetőségeket használjuk, amire nem kell költeni. Ez az attrakció négy éve elkészült, önkormányzati támogatás nélkül, folyamatosan működik. Csupán annyit kellene tenni, hogy – a mások szerint is országos jelentőségű kulturális értékek népszerűsítését – ne szorítsák háttérbe politikai, ideológiai alapon” – jelentette ki. Mint mondta, más városok ettől jóval kisebb jelentőségű kulturális látványosságokat is népszerűsítenek. „Városunk idegenforgalmi kínálata – ezek szerint – olyan gazdag, hogy nincs szüksége egy ilyen lehetőségre” – jegyezte meg.

Úgy véli, alapvetően az lehet a jelenlegi városvezetés baja, hogy a Lézerpont Látványtár az előző, szocialista városvezetés idején nyitotta meg kapuit, a gyűjteményt Káli Sándor akkori polgármester avatta fel, az idegenforgalmi apparátus pedig befogadta a város programjai közé. Márpedig – úgy látszik – szerintük minden, amit az előző városvezetés tett, csak rossz lehet. „Azért is érthetetlen ez az egész, mert Szőcs Géza kulturális államtitkár néhány hónapja nálunk járt. Akkor úgy fogalmazott, hogy kulturális sokk érte őt, amikor meglátta a gyűjteményünket. Közölte, magánemberként hamarosan visszatér, mert a kötött program miatt nem tud elmélyedni a kiállított viseletek tanulmányozásában. Ő tehát már megtisztelt bennünket, sőt, újra eljön, de a városvezetésnek még ez sem volt elég garancia arra, hogy helyén értékelje országos és nemzetközi hírű gyűjteményünket” – mondta keserűen Barna György.

Hangsúlyozta azt is, hogy érdeklődők, látogatók most is vannak, ám ők az ország más részeiből, vagy külföldről érkezett turisták. Azt, hogy mégis csak érhet valamit a tárlat, s ügyesen kihasználva idegenforgalmi szempontból sokat hozhatna a városnak, jól tükrözi az egyik amerikai turista véleménye: „nálunk egy ilyen gyűjtemény egy egész kisvárost eltartana”írja au eszakonline.hu