Líbia második számú vezetője arra  kérte Kadhafi törzsét és az ország lakosságát, hogy tagadják meg a zsarnokot. A legfrissebb hírek szerint Kadhafi a családjával együtt Algéria felé menekült.

Moammer Kadhafi líbiai vezető elmenekült a harcok sújtotta líbiai fővárosból – jelentette vasárnap „jól értesült tripoli körökre” hivatkozva a dpa német hírügynökség. Az értesülés szerint Kadhafi családjával együtt az algériai határ felé menekült, és jelenleg Líbia egyik Algériával szomszédos régiójában tartózkodik.

 

A kormányellenes lázadók még nem erősítették meg a vezető távozását. A lázadó csapatok a hírek szerint szombat éjjel behatoltak Tripoliba, ahol jelenleg is véres harcok folynak. Korábbi jelentések szerint a harcokban Kadhafi 31 katonája meghalt, 42-t pedig foglyul ejtettek.

A szombat este elindított, Szirén nevű akcióba a NATO-t is bevonták, és a Tripoli környékén harcoló lázadók az Átmeneti Nemzeti Tanáccsal (ÁNT) is egyeztetnek.
Tüntetnek Tripoliban

Vasárnap a líbiai főváros több negyedében kormányellenes tüntetések is kezdődtek, a lázadókkal szimpatizáló lakosok a mecseteknél gyülekeznek, és Allahot hívják segítségül. Legalább egy helyszínen orvlövészek lőttek rájuk, egy ház tetejéről – mondta egy lázadó, aki telefonon beszélni tudott a rokonságával.

Líbia korábbi második számú vezetője, Abdesz-Szalám Dzsallúd, aki pénteken elszökött az országból, az al-Dzsazíra katari hírtévé vasárnapi műsorában arra szólította fel Moammer Kadhafi törzsét, hogy tagadja meg „ezt a zsarnokot”.

„Önök egy tiszteletreméltó törzs. (…) Meg kell őrizniük a történelmüket és a becsületüket. (…) Tagadják meg ez a zsarnokot, mert ő távozni fog, önöknek meg viselniük kell majd az örökségét – fordult Dzsallúd a kadadfa törzshöz. – Szorul a hurok a nyaka körül. Ha Tripoliban van, nehéz lesz elmennie onnan, mert minden utat a forradalmárok ellenőriznek.”

Kadhafi egykori útitársa a továbbiakban felszólította a főváros lakóit, hogy csatlakozzanak a felkeléshez. „Tripoli lakóinak, akik Líbia lakosságának negyedét alkotják, tömegesen fel kell kelniük. Itt az idő (…) ne féljetek” – mondta Dzsallúd az al-Dzsazírában.