A fedélzeten hatvannyolc ember, negyven kubai és huszonnyolc külföldi állampolgár volt. A gép földet érve kigyulladt. A katasztrófát senki sem élte túl.

Hatvanegy utassal és hét fős személyzettel a fedélzetén helyi idő szerint csütörtökön lezuhant egy Santiago de Cuba városából Havannába tartó utasszállító repülőgép, közölték a kubai hatóságok. A kubai polgári légiforgalmi hatóság szerint a katasztrófának nincs túlélője.

A kubai média szerint az utasok között 28 külföldi állampolgár volt. A kubai televízió péntek hajnalban közölte, hogy a gépen kilenc argentin, hét mexikói, három holland, két német, két osztrák, egy francia, egy spanyol, egy japán, egy venezuelai és egy olasz állampolgár utazott.

Holló Krisztián havannai magyar konzul szerint a katasztrófa helyi idő szerint csütörtök kora este, nem sokkal 18 óra előtt az ország középső részén található Sancti Spíritus tartományban, Guasimal kisváros közelében történt. Értesülése szerint a roncsokat megtalálták, a szerencsétlenségnek szemtanúi is voltak, és a hatóságok azonnal katasztrófaelhárító egységeket, mentőosztagokat, illetve orvosokat vezényeltek a helyszínre. Ugyanakkor – mint közölte – teljes hírzárlatot rendeltek el. A Reuters hírügynökség értesülése szerint több holttestet húztak ki a roncsból, amelyet egy szemtanú úgy írt le: „tűzgolyó a hegy közepén”.

A hatóságok szerint a szerencsétlenül járt gép az Aerocaribbean SA kubai légitársaság ATR 72-212 típusú utasszállító repülőgépe volt. A repülésügyi hatóságok szerint helyi idő szerint 17 óra 42 perckor a gép vészjelzést adott le, utána azonban megszakadt minden rádióösszeköttetés. Egyelőre nem tudni, mi okozta a katasztrófát. A kubai hatóságok különbizottságot hoztak létre az okok feltárására.
hirdetés

Az ATR 72-212 olasz-francia gyártmányú, turbópropelleres, értesülések szerint meglehetősen régi repülőgép, amely csakis belföldi járatokon közlekedik.