Czabán hódszakértő Tapolcáról. Támadás esetén komoly sérülések

Tél végén észlelték először a helyiek, hogy hód jelent meg Miskolctapolcán, de akkor még csak éjszakai felvételt sikerült készíteni róla. Az állat rendkívül kíváncsi volt, olyannyira, hogy tavasszal a Barlangfürdő egyik gyerekmedencéjét is meglátogatta. Szabadulási kísérlete közben komoly rongálást végzett a medencében. Végül a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának, a Miskolci Állatkertnek és a Mályi Madármentő Állomásnak a szakemberei közösen fogták be és áttelepítették a Hernád mellé.

Korábban amennyire ritka volt, most annyira túlszaporodott a faj. Éppen ezért egyre több helyen ad ki az illetékes Kormányhivatal, a nemzeti parkkal egyeztetve engedélyt hódok befogására és áttelepítésére, kilövésére, vagy gátjuk elbontására. Befogásra a szaporodási időszakon kívül, október 1. és március 31. között adhatnak ki engedélyt. Az engedély kiadására a kérelemtől számítva 90 napja van a hatóságnak és magát a beavatkozást csak hozzáértő emberek végezhetik.

– A hódok alapvetően nyugis, de vadállatok és inkább éjszaka aktívak, ezért nappal nehezebb találkozni velük. Idővel hozzászokhatnak az emberi jelenléthez. Kizárólag akkor támadnak, ha fenyegetve érzik magukat. Viszont, mint a kontinens legnagyobb rágcsálói, tekintélyes méretekkel rendelkeznek. Akár 80-90 centiméteres testhosszuk, plusz 30-40 centiméteres farkuk lehet. A súlyuk pedig eléri a 30 kilogrammot. A fogaik nagyok, így támadás esetén komoly sérüléseket tudnak okozni – hangsúlyozta Czabán Dávid hódszakértő.