Borsod. Kórház az  Európai Unió egyik legelmaradottabb, legszegényebb régiójában

 Borsod nemcsak Magyarország, de az egész Európai Unió egyik legelmaradottabb, legszegényebb régiója. Vajon nehezebb a dolgod, mint például a fővárosban, vagy Nyugat-Magyarországban dolgozó gyermekorvosoké?

– Természetesen nem könnyű. Igaz, nincs összehasonlítási alapom, hiszen az egész eddigi munkámat itt töltöttem. Ez a régió nagyon szegény, és sok esetben olyan, periférián élő társadalmi csoportok tagjait látjuk el, akiknek az alapismeretei sincsenek meg az egészségügyről. Persze nem lehet általánosítani, sokszor látjuk azt is, hogy a nagycsaládokban élők átadják egymásnak a tudásukat például a gyermek ellátásával kapcsolatban. A külön élő, első gyermekes párok gyakran elveszettek, nem tudnak kihez fordulni. Sokszor olyan alapvető ellátáshoz is orvosi segítséget vesznek igénybe, mint a lázcsillapítás. Az sem jó, amikor teljesen alaptalanul, egy kis hőemelkedéssel is bejönnek, vagy azt kérik például, hogy szedjünk ki egy kullancsot. A másik véglet viszont sokkal veszélyesebb, amikor már nagyon rossz állapotban lévő gyerekkel fordulnak csak hozzánk, mert addig próbálták otthon kezelgetni, míg súlyos állapotba nem került. Nagy szükség lenne a betegedukációra ebben a régióban, talán az alapellátásban lenne jó ezt elkezdeni, sőt inkább az általános iskolákban.

– Vannak olyan tévhitek, amelyekbe sokszor belefutsz?

– Sok tévhit él az emberek fejében (ha nem is általánosan), például tejföllel kezelnék az égett bőrfelületet vagy kalciummal az allergiás reakciókat.

Már az is elég lenne, ha az emberek ismernének két-három lázcsillapítót, és tudnák, hogy egy lázas csecsemővel valóban azonnal orvoshoz kell fordulni, mert abból bármi lehet. Viszont egy tinédzserrel az éjszaka közepén bejönni csak azért, mert lázas, felesleges.https://www.hazipatika.com/hazipatika_pro/portre/cikkek/sokszor-nagyon-rossz-allapotban-levo-gyerekekkel-fordulnak-csak-hozzank