Magyarországon is: nem látszik, hogy leállna a kegyetlen népességzuhanás

Vészesen csökken a globális termékenységi ráta egy friss amerikai kutatás szerint: amíg az 1950-es években még átlag 4,84 gyermeket szült egy nő, addig 2021-ben már csak 2,23-at, míg 2100-ra a mutató 1,59-re eshet vissza.

Egy friss előrejelzés szerint az 1950 óta világszerte csökkenő termékenységi ráta az évszázad végére további mélyrepülést hajthat végre, ami jelentős demográfiai átalakulást eredményez majd. Az egyetlen nő által született gyermekek átlagos száma 1950-ben globálisan még 4,84 volt, ám 2021-re 2,23-ra esett vissza, míg az előrejelzések szerint 2100-ra 1,59-re csökkenhet – derült ki a CNN cikkéből, melyet a Washingtoni Egyetem Egészségügyi Mérési és Értékelési Intézetének kutatása alapján tett közzé.

Az adatok kapcsán Jennifer D. Sciubba demográfus elmondta, ez a tendencia példátlan az emberiség történetében és egyértelmű elmozdulást jelez a kisebb létszámú családok preferálása felé.

Christopher Murray, az Institute For Health Metrics and Evaluation (IHME) igazgatója szerint a tanulmányban vázolt statisztika okai a nők oktatásban és foglalkoztatásban való nagyobb szerepvállalására, valamint

a fogamzásgátló eszközökhöz és reproduktív egészségügyi szolgáltatásokhoz való jobb hozzáférésre vezethető vissza. 

Gitau Mburu, a WHO Szexuális és Reproduktív Egészségügyi és Kutatási Osztályának munkatársa ugyanakkor a gyermekvállalás csökkenése kapcsán a gyermeknevelés költségeit és a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos értékrend megváltozását emelte ki.