Juli megfenyegette, nem mondhatja el senkinek, hogy véraláfutásos lett a háta

2022 augusztusában érkeztek az első panaszok a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetségben Sebestyén Júlia edzőre, és a módszereire. Néhány hónap múlva ezt írásban is megerősítették, kiemelve, hogy az edző egyes módszerei a gyerekbántalmazás kategóriájába tartozhatnak.

„A rángatást, erős szorítást/markolást, karmolást, egy-egy pofon elcsattanását, a megszégyenítő kivételezést, sértegetést, elhanyagolást nem lehet másnak nevezni”

– állt a beadványban. Az egyik szülő szerint megfélemlítő légkör uralkodott a klubban, aminek a névadója maga Sebestyén volt, a magyar műkorcsolya utolsó Európa-bajnoka, még 2004-ből.

Az első beadvány után egyre többen csatlakoztak az ügyhöz: szülők, versenyzők, edzők, akik szintén sérelmezték Sebestyén viselkedését, végül nyolcan mondták el és írták le, mit tapasztaltak. Érzékelve az esetek súlyát és a média érdeklődését, a MOKSZ 2023. májusban fegyelmi eljárást indított, amit végül nem zárt le, de erről később. Az érintett versenyzők vallomásai meglehetősen súlyosak voltak, íme, néhány idézet belőlük (ezek nem a rendőrségi tanúvallomások, hanem az, amit a fegyelmi bizottság elé tártak; a rendőrségen vélhetően ugyanezt mondták el):

„Mindent a súlyomra fogott, a sérülésemet is, állandóan ráállított a mérlegre. Volt olyan, hogy már rajtam volt a kori edzés előtt, és levetette velem azért, hogy mérlegre állítson. Az öltözőben én ültem az ajtó mellett, és összerándultam, akárhányszor nyílt az ajtó, mert ha ettem valamit, nagyon féltem, hogy meglát. A vége felé már nemcsak előtte, hanem senki előtt nem mertem enni. Még most is nagyon nehéz nekem más ember előtt enni. Sokszor körülnézek, hogy látnak-e” – mondta az egyik élversenyző.

„Véraláfutásos lett a háta egy marástól és Juli megfenyegette, nem mondhatja el senkinek. Sajnos nem ültem azonnal kocsiba és nem hoztam haza, és még azok után is sokáig az edző pártját fogtam vagy nem szólaltam meg az újabb esetekben, amiért nekem kell szembe néznem a lelkiismeretemmel” – foglalt állást önkritikusan egy szülő egy 2018-as esetről.

„Túlkapások már ekkor is voltak, arcon csapta, mert nem azt ugrotta, amit kért, rángatta a haját. Hogy nem szóltam azonnal, azért volt, mert azt gondoltam, egy kis szigor belefér. De olyan pletykák is jártak a jégcsarnokban, hogy jobb nem szólni, mert Juli akkor leveszi a kezét a gyerekről” – egy másik szülő így tájékoztatta a szövetséget.

„Az, hogy már a szülők üzengetnek Julit védve a többi szülőnek, már igazán nevetséges szerintem. Itt újra megkérdezem, hol van a szövetség, vagy ön, aki ezt végignézi? Miért nem lépnek közbe? Nem a sértett szülők generálták a most kialakult helyzetet, hanem önök, a tétlenségükkel” – jelentette ki Sebestyén egy korábbi munkatársa a szövetség egyik vezetőjének írt levelében. Kifejtette azt is, hogy a sportág sajátossága, hogy egy nagyon érzékeny korban kell jól bánni a gyerekekkel.

Az sem tetszett az érintetteknek, hogy az orosz versenyzőkre sokkal nagyobb figyelmet fordított az edzőnő, mint rájuk. Ha ők betegek lettek, felmentést kaptak, míg a többieknek kisebb sérülésekkel, vagy lázasan is versenyezniük kellett.

Sebestyén a vádakat folyamatosan és szisztematikusan tagadta. A keménységét viszont elismerte.