Egyelőre. Nincs világháborús veszély, nem menekülnek a fideszes politikusok és gazdasági szereplők, nem mentik ki a vagyonukat például Dél-Amerikába

Noha a magyar kormánypárti politikusok világháborúval riogatnak, Rácz szerint „időben észre fogjuk venni, ha a háború eszkalálódni kezdene”.

Onnan is lehet tudni, hogy jelenleg nincs világháborús veszély, hogy nem menekülnek a fideszes politikusok és gazdasági szereplők, nem mentik ki a vagyonukat például Dél-Amerikába.Nem borult fel a luxusingatlan-piac, tehát nem látszik, hogy az állítólagos akut háborús veszélynek megfelelő sebességgel szabadulnának például a nehezen mozdítható ingatlanvagyontól – mondja Rácz András.

Hiába terjeszti az oroszbarát kormányzati narratíva, hogy az oroszok félgőzzel harcolnak, ez sem igaz. „A hagyományos fegyvereket nézve nincs csodafegyverük, amit még ne vetettek volna be. A belpolitikai és gazdasági megkötések figyelembe vételével Oroszország maximális erőbedobással harcol, sokkal többet egyelőre nem tud költeni. Sporadikus információk vannak arról, hogy vegyi fegyvereket vetnek be, de itt »csak« könnygáz típusú eszközökről van szó, mustárgázról vagy idegméregről nem.”

Rácz András nem számít arra, hogy újabb országokra terjedne ki a háború, a NATO egésze pedig csak akkor tudna erőteljesebben beavatkozni, ha azzal a szövetség minden tagja egyetértene. „Nem nagyon látszik, hogy a magyar vagy a török vezetés jóváhagyná, hogy a NATO harcoló alakulatokat küldjön Ukrajnába.” Kiképzés, tanácsadás miatt 2014 óta jelen vannak egyes NATO-tagállamok katonái Ukrajnában, de arra Rácz jelenleg nem lát esélyt, hogy a reguláris NATO-katonák harcoljanak Ukrajnában. A szakértő ugyanakkor úgy gondolja, erre nincs is szükség.

444.hu