Kullancs-térkép mutatja melyek a veszélyeztetett területek, Borsod is érintett
Sexy back of a elegant tanned woman relaxing in bikini on sea background. Sexy buttocks. Ayia Napa, Cyprus island, Mediterranean Sea.

A betegséget okozó kullancsok előfordulása nagy területi különbségeket mutat, ugyanakkor Magyarország bármely részén találkozhatunk fertőzött élősködővel. Az elmúlt évek adatai alapján a legtöbb évre igaz volt, hogy minden megyéből jelentettek Lyme-kór fertőzést. Vármegyénk is érintett: a kullancs által terjesztett betegségek szempontjából magasabb fokú a fertőzöttség Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében (Bükk, Aggteleki-karszt, Zemplén).  Vannak a miénknél fertőzöttebb, azaz fokozottan fertőzött területek, így Nógrád, Zala vármegye egyes részei, Somogy, Vas, Győr-Moson-Sopron és Budapest környéke, így a  Budai-hegység, Pilis, Gödöllői-dombság.

Castor,Bean,Tick,(ixodes,Ricinus)
Kullancs felnagyítva: gyógyszertárban kapható kullancskanállal távolítsuk el bőrünkből
Fotó: Erik Karits / Forrás: Shutterstock

Van-e esély Lyme-kór fertőzésre?

A Lyme-kór és a kullancsencephalitis területi előfordulása nem teljesen azonos. Zala és Somogy vármegye mindkét megbetegedés statisztikáiban az elsők között szerepel, de a Lyme-kór esetében hasonlóan fertőzött területnek számít a Nyugat-Dunántúl többi része, Budapest környéke és az Északi-Középhegység is. Vármegyénket nem említik fertőzöttség szempontjából az első helyek között, de természetesen itt is előfordulhat fertőzés.

Külföldet illetően kullancsokkal leginkább fertőzött területek közé tartozik Németország déli része, Csehország, Szlovénia, a balti államok, Beloruszia. Részben fertőzött Magyarország mellett Ausztria, Lengyelország, Albánia, Oroszország, Svájc, de szórványosan előfordulnak más államokban is. A magyar turisták által gyakran látogatott Horvátországban a tengerparti területeken nem jellemző a kullancsok előfordulása. A tervezést nehezíti, hogy számos országból nem állnak rendelkezésre megbízható adatok (például Románia, Ukrajna).

Az sem mindegy, hogy hány évesek vagyunk

Ami a veszélyeztetett korcsoportokat illeti az Országos Epidemiológiai Központ 2013-as részletes adatai szerint a kullancsencephalitis-es betegek 60 százaléka 40-69 éves korú volt, egyharmaduk 20-39 éves korcsoportba tartozott, 20 évnél fiatalabbak körében pedig csupán három megbetegedést (5,7 százalék) regisztráltak. A legfiatalabb Lyme-kóros beteg 8 hónapos, a legidősebb 90 éves volt. Az esetek 16,6 százaléka 14 éves vagy fiatalabb, 24,3 százaléka 15-39 éves, 32,2 százaléka 40-59 éves, 26,9 százaléka 60 éves vagy idősebb volt.

Ezeket a betegségeket okozhatja a kullancs:

A két leggyakoribb kullancs által terjesztett betegség a Lyme-kór és a kullancsencephalitis.

Lyme-kór olyan kullancsok csípésével terjed, amelyek maguk is fertőzöttek az ún. Borrelia burgdorferi nevű baktériummal. A megbetegedés ellen kizárólag a kullancs elkerülésével és az esetleges fertőzés mielőbbi felismerésével védekezhetünk.

kullancsencephalitis a kullancsokban élősködő flavivirusok által terjesztett betegség, tünetei a kullancscsípést követően néhány napon belül jelentkező magas láz, idegrendszeri görcsök, tudatzavar lehetnek. A kullancsencephalitis a fertőzött kullancsok elkerülésén kívül védőoltással is megelőzhető.

Előbbi megbetegedés a gyakoribb, nagyságrendileg évente 20-szor annyi Lyme-kóros eset fordul elő Magyarországon, mint kullancsencephalitis-megbetegedés. Utóbbi azonban az esetek egy részében agyhártyagyulladást okozva hirtelen lefolyású, kómával és magas halálozási aránnyal járó állapotot okozhat, míg a Lyme-kór korai felismerés esetén jól kezelhető.