Tényleg lehet vele fogyni? Egy hónapra 30–40 ezer forint

Tényleg lehet vele fogyni?

„Tízből nyolc beteget le tudok vele fogyasztani” – mondja egy általunk megkérdezett endokrinológus a Novo Nordisk egyik itthon is kapható, liraglutidot tartalmazó fogyasztó gyógyszeréről. A készítményt csak bizonyos feltételek mellett írhatja fel orvos: akkor, ha a páciens testtömegindexe (BMI) 30 feletti, illetve abban az esetben, ha a BMI eléri a 27-et, és mellé társul egyéb kockázati tényező, például cukorbetegség vagy magas vérnyomás.

A GLP-1 analógokat, így a liraglutidot és a szemaglutidot egészséges embereknek is lehet adni, mert nem viszik le a vércukrot. Az orvos szerint a Novo Nordisk fogyásra és cukorbetegségre szánt gyógyszerei egyaránt hatásosak, a cukorbetegeknél használt GLP-1 analógokból viszont itthon is hiány alakult ki. Ez az egyik fő fenntartása ezekkel a gyógyszerekkel: egyre nehezebb terápiára írni őket még cukorbetegeknek is, mert a páciensek csak nagy nehezen tudják kiváltani.

A mellékhatások hasonlóak a cukorbetegek és a nem cukorbetegek esetében. Jelentkezhet például hányinger, de ez is része a hatásnak, például ha túl sokat eszik valaki a gyógyszer szedése mellett, akkor akár hányás is előfordulhat. „A diétát tartani kell mellette, de helyesen betartott diéta mellett a súlyos mellékhatás nagyon ritka” – mondja az endokrinológus. A mellékhatások között szerepelhet még a hasnyálmirigy-gyulladás, de ilyet eddig nem tapasztalt a betegei között. Kiemeli viszont a gyógyszerek szerepét a meddőségkezelésben, például policisztás ovárium szindrómás (PCO-s) nők esetében.

Az endokrinológus arra nem lát példát, hogy orvosok a szabályok betartása nélkül, trendből írnák fel a Novo Nordisk készítményeit. Olyat viszont tapasztalt, hogy különböző úton-módon szerzik be őket az emberek: fórumokon, Facebook-csoportokban vagy külföldről adják-veszik őket. A gyógyszerek szedése indokolatlan esetben, vagy indokolt esetben, de orvosi felügyelet nélkül természetesen kifejezetten veszélyes is lehet – ennél talán csak a hamisítványok lehetnek kockázatosabbak, amire a Novo Nordisk több országban figyelmeztetést is kiadott.

A hatékony fogyást elősegítő készítményeken itthon nincs állami támogatás: jelenleg ez adagolástól függően egy hónapra 30–40 ezer forint közötti kiadást jelent azoknak, akiknek felírja az orvos. „Sokkal olcsóbb lenne az államnak, ha támogatná ezeket a gyógyszereket, mint utólag kezelni a túlsúlyt. Ez komoly probléma, hiszen az elhízottak nagyobb része nincs abban a szociális helyzetben, hogy fél éven át ki tudjon fizetni ennyit, és megmentse magát a túlsúly súlyos következményeitől, például a szív-érrendszeri szövődményektől.”https://telex.hu/gazdasag/2024/05/12/novo-nordisk-fogyas-gyogyszeripar-dania