Forrásaink szerint Miskolcon sok a szifiliszes, főleg Lyukóban. Köztük gyerekek

Forrásaink szerint Miskolcon sok a szifiliszes, főleg Lyukóban. Köztük gyerekek.

Megkérdeztük.

 

Tisztelt Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatal!

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) 28. § (1) bekezdése alapján a következő adatigénylést terjesztem elő.

Kérem, szíveskedjen elektronikus másolatban megküldeni részemre

hány szifiliszes megbetegedés történt az utóbbi két évben Lyukóban, illetve Miskolcon? Ez már járványnak számít, vagy csak szórványos esetekről van sz?

Itt a válasz

 

Tisztelt Adatigénylő!
A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz 2023. október 19-én az
információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII.
törvény (a továbbiakban: Infotv.) 28. §-a alapján benyújtott közérdekű adatigénylésére
válaszolva az alábbi tájékoztatást adom:
A fertőző betegségek jelentésének rendjéről szóló 1/2014. (I. 16.) EMMI rendelet 2. §
értelmében a szifilisz, mint szexuális úton terjedő fertőző betegség esetén a betegellátó
személyazonosításra alkalmatlan módon jelenti az egészségügyi államigazgatási szervnek az
érintettekre vonatkozó, a jogszabály 3. mellékletében felsorolt adatokat, ami nem tartalmaz
lakcím vagy tartózkodási hely meghatározást. Ennek megfelelően az NNGYK az Ön által
megjelölt bontásban a kért adatokkal nem rendelkezik.

A  Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ honlapján csak megyei bontásban vannak adatok.

Ezek szerint. Tavaly a negyedik negyedévben 26, az idén az első negyedévben  24 szifiliszes megbetegedéssel találkoztak az orvosok Borsodban.  A második negyedévben már csak 12-vel. 

A betegség jellemzen a szegény megyékben tarol, de Heves megye mindent visz.

 

A szifilisz (más néven: lues vagy vérbaj) a Treponema pallidum nevű baktérium által okozott, szexuális úton terjedő betegség. Kezeletlenül hosszú távon sokféle súlyos szövődményhez vezethet, azonban napjainkban ezek ritkák a megfelelő antibiotikus kezelésnek köszönhetően.

 

A betegség első tünetei a fertőzést követően leghamarabb 3 hét múlva jelentkeznek. Kezelés nélkül a fertőzés évekig fennállhat, a lefolyása több stádiumra osztható, amelyek eltérő tüneteket mutatnak.

 

Első stádium

A fertőzés időpontjától eltelt lappangási idő 10-90 nap lehet. Általában a fertőzéstől számított három hét múlva a behatolási kapuban – a külső nemi szerven, a szájban, végbélnyílásban vagy a test egyéb részein – vörös, fájdalmatlan, tömötten kiemelkedő bőrelváltozás jelenik meg, amely szövetkeményedéssé (sánker), illetve kemény fekéllyé alakul. A fekély hegesedve gyógyul körülbelül 6 hét alatt. Az elváltozást a környéki nyirokcsomók egy- vagy kétoldali fájdalmatlan megnagyobbodása, férfiaknál esetenként a pénisz, fityma vizenyője kísérheti.

 

Második stádium

A fertőzéstől számított 7-10 hét múlva testszerte nem viszkető bőrkiütés, illetve a nemi szervek környékén szemölcsszerű elváltozás (condyloma) alakul ki, amelyek fertőzők. A haj foltosan hullhat, étvágytalanság, hányinger, fáradtság, láz, torokfájás és vérszegénység (anaemia) jelentkezhet. Ebben a szakaszban gyakran alakul ki szájfekély, szemgyulladás, vesegyulladás és májgyulladás.

 

Testszerte megnagyobbodott nyirokcsomók észlelhetők. Ritkán előfordulhat fejfájással, a tarkó kötöttségével és olykor a hallás elvesztésével kísért heveny agyhártyagyulladás (meningitis). A tünetek általában 6 hónapig tartanak, majd elmúlnak. A második stádiumot követően a betegség átmenetileg tünetmentessé válik.

 

Harmadik stádium

A fertőzéstől számított 3-12 évvel később lassan növekvő csomók (gumma) jelennek meg főként a lábszáron, a törzsön, az arcon és a fejbőrön. Ezek az elváltozások a csontokat is elérhetik, áthatoló, főként éjszaka jelentkező fájdalommal kísérten. A késői szifilisz a szív- és érrendszert, illetve az idegrendszert is megtámadhatja.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Aktív szexuális élet mellett előforduló, a nemi szervben vagy a szájban észlelt fájdalmatlan fekély, a nemi szerven észlelt egyéb elváltozás, esetleg testszerte – főként a tenyéren és talpon – megjelenő kiütés esetén forduljon a területileg illetékes bőr- és nemibeteg-gondozó intézethez.

 

A szifilisz kiváltó okai

A szifilisz a Treponema pallidum nevű baktérium által okozott fertőzés, amely főként nemi úton terjed, vagy a szifiliszes bőrelváltozásokkal való közvetlen érintkezés útján. A fertőzés ritkábban vérrel, például a drogfogyasztás során mással közösen használt tűn keresztül is elkapható.

 

Előfordulhat a terjedés fertőzött anyáról magzatra is.