Magyar marslakók.  Wigner Jenő

Rubicon-est: Magyar marslakók
60 éve kapott Nobel-díjat Wigner Jenő

A világ egyik legismertebb magyar fizikusa, az atombomba és az atomreaktorok kifejlesztésében is alapvető szerepet játszó Wigner Jenő 1963-ban kapott Nobel-díjat. Ennek 60. évfordulóján a Rubicon Intézet külön eseményen idézi fel a külföldre menekült magyar fizikusok, főként Wigner Jenő és legismertebb kollégái, Szilárd Leó, Neumann János és Teller Ede történetét és hatásukat a modern történelem alakulására. Kitérünk az Egyesült Államok korabeli politikai közegére is, amelyben kutatniuk, felfedezniük kellett. Az eseményen arra is választ kaphatunk, hogyan lettek elvont tudósokból igazi marslakók.

Milyen szerepet játszott az atombomba kifejlesztésében Wigner Jenő, és miért kapott végül Nobel díjat? Miért hívták a magyar tudósokat marslakóknak, volt-e köztük egy igazi E.T.? Valóban egy közlekedési lámpának köszönhetjük a nukleáris láncreakciót?

Fedezze fel a válaszokat személyesen, a következő Rubicon-esten!

Esemény időpontja:

  1. szeptember 27. 18 óra

Esemény helyszíne:

Premier Kultcafé

(Budapest, Üllői út 2-4, 1085)

 

Beszélgetőpartnerek:

  • Hargittai István, Széchenyi-díjas magyar kémikus, tudománytörténész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja
  • Magyarics Tamás, történész, egyetemi tanár, Amerika szakértő (NKE)

A beszélgetést vezeti:

  • Kovács Örs, a Rubicon Intézet tudományos munkatársa

Az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni az alábbi linken lehetséges: https://forms.gle/w9YkyomhR9SWbmhq7

A „marslakók” kifejezés olyan neves magyar tudósok (többnyire, de nem kizárólag fizikusok és matematikusok) csoportjára vonatkozik, akik a 20. század folyamán az Egyesült Államokba emigráltak.[1]

Szilárd Leó használta ezt a kifejezést, aki viccesen azt állította, hogy Magyarország a Marsról érkező idegenek frontja. Szilárd arra a kérdésre adott válaszában, hogy miért nincs bizonyíték a Földön túli intelligens életre annak ellenére, hogy annak nagy a valószínűsége, így válaszolt: „Már itt vannak közöttünk, csak magyarnak mondják magukat.” Ez a beszámoló Marx György A marslakók érkezése című könyvében szerepel.

Erdős PálHalmos PálKármán TódorKemény JánosNeumann JánosPólya GyörgySzilárd LeóTeller Ede és Wigner Jenő beletartoznak ebbe a csoportba.

Néha Gábor DénesBauer ErvinBárány RóbertHevesy GyörgyKürti MiklósKlein GyörgyKlein ÉvaPolányi Mihály és Riesz Marcell is szerepel, bár ők nem emigráltak az Egyesült Államokba.

Róna Erzsébet magyar származású vegyész, aki 1941-ben az USA-ba emigrált, hogy dolgozzon a Manhattan terven, nem gyakran szerepel köztük.