Lufi. El a kezekkel Szöllősi Györgytől! – írta Csisztu Zsuzsa

Csisztu Zsuzsa szerint az Egyesült Államok szintet lépett lefelé azzal, hogy nem adtak vízumot Szöllősi Györgynek.

David Pressman úr és a többiek! Eddig és ne tovább – sportdiplomata, sportújságíró a Mandineren arról, hogy Szöllősi György nem kapott vízumot az Egyesült Államokba. Úgy véli, ezzel szintet léptek lefelé.

Csisztu szerint „mostanra már nemcsak a »papíron problémásabb országokból« érkező, sportszakmai alapon dolgozó kollégák bejutása függ az aktuális nagypolitikai fuvallatoktól: úgy tűnik, a szövetséges országok – amilyen, úgy tudtam, mi is vagyunk – zsurnalisztái és sportdiplomatái is könnyedén fennakadhatnak a zord vízumcenzorokon, ha az USA a célállomás” – írta.

Azt is hozzátette, hogy készül majd valami „official” közlemény arról, hogy ugyan, miért akart volna hivatalos kiküldetésben az USA-ba utazni Szöllősi György –

hát, tudtommal azért, mert a KKM hivatalos, rendkívüli és meghatalmazott nagyköveteként ment volna oda, mégpedig előre egyeztetett programokra, valamint egyéb feladatait elvégzendő.

Felemlegette, hogy amikor az esetet megemlítette külföldi kollégáinak, akkor az AIPS olasz elnöke, Gianni Merlo is azt mondta, hogy tapasztalatai szerint ha az USA-nak olyan kedve van, mondvacsinált okokra hivatkozva szinte bármit megtehet ezen a téren.

Csisztu szerint újabban már az amerikai oknyomozó sportújságírót is inkább kitiltják a sportversenyekről, ha „túl jól” teszi a dolgát – vagyis feltárja, mondjuk, a jogsértően működő sportszövetségek ügyeit…

A hírek szerint oknyomozásról ebben az esetben szó sem volt, Szöllősi az RTL Híradónak azt mondta, hogy a kormány képviseletében, nagykövetként utazott volna az Egyesült Államokba, és az utat is a Külügyminisztérium fizette volna. Az amerikai nagykövetség azt írta, már figyelmezették a kormányt, hogy egyre gyakrabban kérnek diplomatavízumot olyanok, akik hivatalosan nem a kormánynak dolgoznak.

Innen többet is megtudhat:

Nyitókép: Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke és Csisztu Zsuzsa, a MSÚSZ alelnöke az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála sajtótájékoztatóján a Nemzeti Színházban 2021. december 28-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI